Er det smart å telle kalorier?

Hva har to store never hasselnøtter, 10 poteter og et stort stykke med bløtkake til felles? Alt inneholder 500 kalorier hver.
SATS
Kategori
Mat og helse

Spiser du mye nøtter fordi det er sunt, eller holder du deg unna poteter fordi de øker blodsukkeret? Da kan det være greit å revurdere, og fokusere på hva som faktisk gjør at du går opp i vekt.

Forskjellige matvarer bidrar med ulik mengde kalorier (kcal) og evne til å gjøre deg mett. Men om en matvare inneholder mye kalorier, betyr ikke det nødvendigvis at du blir mett. En liten brus og en stor banan inneholder omtrent like mye kalorier, drøyt 100 kcal.

Om du sliter med for høy vekt, kan det derfor være en nyttig huskeregel å unngå matvarer med mye kalorier, selv om det er såkalte sunne matvarer.

Hvor mye er 500 kcal?

Helt overordnet kan vi si at kvinner har et dagsbehov på ca 2000 kcal og tilsvarende ca 3000 kcal for menn. Men husk at mengden varierer i forhold til vekt, kroppstype og fysisk aktivitetsnivå. 500 kalorier utgjør altså rundt 17-20 prosent av dagsbehovet, og kan sammenlignes med en mindre lunsj eller middag.

Her er en oversikt som viser hvor mye 500 kcal utgjør i forskjellige matvarer. Øverst, fra venstre i listen finner du matvarer med lavt kaloriinnhold, og nederst til høyre er de store kaloribombene.

Vil du ha flere gode råd om hvordan du bør spise for å holde en stabil og sunn vekt? Her får du tips til 10 matvarer du bør spise hver uke.