Er egg bra eller dårlig?

Spiser du egg hver dag i troen på at det er rene helsekosten? Eller er du redd for at egg gir deg høy kolesterol? Vår kostholdsekspert forklarer den nyeste forskningen og hvorfor egg er en av våre mest omdiskuterte matvarer.
Kristine Symreng
ernæringsrådgiver
Kategori
Mat og helse

Er egg bra eller dårlig for helsen? Svaret på spørsmålet er verken svart eller hvitt. I passende mengder er det et veldig godt næringsmiddel, men det finnes individuelle forskjeller og livsstilsfaktorer som påvirker eggets kolesterolforhøyende effekt.

Hva inneholder et egg?

Egg er fulle av næring. En viktig grunn til det høye forbruket av egg hos personer som trener mye, er eggets innhold av proteiner og kvaliteten på disse. Eggproteiner brytes ned og tas opp nesten fullstendig i tarmen, og er en veldig god kilde til proteinsyntese (1). Egg inneholder også jod, selen, B12, D-vitamin, kalsium og jern. Og ikke minst xantofyller, en antioksidant på linje med karotenoider, som gir eggeplommen den gule fargen.

Mest næring i plommen

Mesteparten av næringen ligger i eggeplommen. Der finnes det også proteiner som inngår i antistoffer, og som høna gir til kyllingen for å bedre kyllingens immunforsvar. Dette finnes ikke i proteinene i eggehviten. I eggehviten finnes derimot proteiner som i store mengder binder både jern og biotin (B-vitamin) i tarmen og kompliserer næringsopptaket. Denne effekten reduseres imidlertid ved oppvarming av egget, og det virker også som om det skal store mengder rå egg til for at det skal ha en negativ effekt.


Mettet fett påvirker kolesterolet i kroppen mer enn kolesterol fra maten


Men proteininnholdet i gram er vel likevel størst i eggehviten, tenker du? Nei, eggehviten inneholder knapt fire gram protein per egg, mens eggeplommen bidrar med drøyt fire gram. Med andre ord – spis hele egget, og helst etter at det er varmet opp.

Eggeplomme og kolesterol

Mange av oss har hørt at egg påvirker kolesterolinnholdet negativt. Hypotesen er ikke helt uventet, siden en eggeplomme inneholder forholdsvis mye kolesterol, omtrent halvparten av det totale dagsinntaket av kolesterol. Så lenge du spiser normale mengder egg, er det imidlertid ingen grunn til å velge bort eggeplommen. Derimot vil alt for mye eggeplomme eventuelt kunne påvirke kolesterolnivåene og faren for hjerte- og karsykdommer.

 Men gjelder dette for alle? Nei, det virker som om det finnes individuelle forskjeller. Dessuten viser forskningen at faktorer som fysisk inaktivitet, høyt inntak av mettet fett, overvekt og diabetes type II, påvirker den kolesterolforhøyende effekten av eggeplommer (2).

En frisk person som ikke har forstyrrelser i kolesterolomsetningen i kroppen, vil kompensere for et høyt inntak av kolesterol i kroppen med å redusere kroppens egen produksjon av kolesterol. Mettet fett påvirker imidlertid kolesterolet i kroppen mer enn kolesterol fra maten. Det er derfor viktigere å redusere inntaket av mettet fett enn av kolesterol i maten.

Konklusjon

Spis gjerne de fleste eggene etter oppvarming for best mulig næring. Spis hele egget, siden eggeplommen inneholder både proteiner og mesteparten av næringsstoffene. Det er ingen grunn til å overforbruke egg, og om eggeplommen høyner kolesterolnivået er individuelt og avhenger av en rekke livsstilsfaktorer. Det finnes ingen angitt grense for hva som er for mye, men noen egg per dag for en som trener mye skal ikke være noe problem.