Får alle det bedre med glutenfritt?

Gluten sies å være årsaken til mageproblemer, overvekt og dårlig hud. Men finnes det egentlig noen fordeler med å velge bort gluten hvis du ikke er glutenintolerant?
Kristine Symreng
ernæringsrådgiver
Kategori
Mat og helse

Hva er cøliaki?

I Norge har ca. 2 prosent av befolkningen cøliaki, det vil si glutenintoleranse. Disse menneskene må ikke spise gluten, siden det forstyrrer tarmtottene og kan gi opphav til blant annet underernæring, tretthet og mageproblemer.

Gluten er et protein som finnes i hvete, rug og bygg. Havre er naturlig glutenfritt, men siden de samme maskinene ofte brukes til å behandle disse kornslagene i industrien, blir havren kontaminert. Velg derfor glutenfrie havregryn hvis du har fått konstatert cøliaki.

Diagnosen stilles av helsevesenet etter blodprøver og tynntarmsbiopsi. Det er viktig å få riktig diagnose så du kan kan få den hjelpen du trenger. Når man utelater gluten fra kostholdet, gjenoppbygges tarmtottene, og sykdommen blir vanskeligere å oppdage. Unngå derfor å spise glutenfritt før prøvene hvis du mistenker at du har cøliaki.  

Følsomhet mot gluten uten cøliaki? 

Enkelte personer ser ut til å kunne være følsomme mot hvete og gluten uten å ha cøliaki eller hveteallergi. Denne gruppen er antakelig liten, og det er behov for videre forskning på området for å kunne si noe sikkert om årsak og diagnose.

Symptomene ligner på symptomene ved IBS – for eksempel magesmerter og oppblåsthet. Man vet ikke i dag hva som forårsaker symptomene og om det faktisk har noe med gluten å gjøre. Det kan like godt være andre stoffer i hveten som er årsaken til overfølsomheten. For å få en diagnose må først både cøliaki og hveteallergi utelukkes.

Ved overfølsomhet mot hvete/gluten virker det for mange som om det handler om mengden. Til forskjell fra allergier tåler mange å spise disse næringsstoffene i mindre mengder. For personer som har genetisk anlegg for cøliaki (HLA-positive) kan også overfølsomheten være et forstadium til cøliaki.(1)

Fordeler og ulemper ved å spise glutenfritt

Finnes det noen fordeler med å velge bort gluten hvis man ikke har cøliaki? Antakelig ikke. Hvis du ikke er følsom for gluten, vil du ikke få det bedre av å utelate gluten fra kosten. Hvis kostholdet blir bedre eller dårligere av å unngå matvarer som inneholder gluten, avhenger av hvilke kostholdsvalg du tar.

Hvis du velger bort bollen til fredagskaffen, er det selvfølgelig bra for deg. Hvis du derimot velger glutenfritt brød i stedet for en skive med rugbrød til frokost, får du høyere GI i brødet. Studier viser at personer som spiser glutenfritt, spiser mer mettet fett og mindre fiber (1). Mettet fett er det fettet vi bør spise mindre av, og fiber er nødvendig for god mage-tarmfunksjon, tarmflora og fettsammensetningen i blodet.

Selve glutenet er ikke noe kroppen egentlig trenger, men stoffer som finnes i mat som inneholder gluten, er det altså ønskelig at vi får i oss, for eksempel fullkorn, fiber, vitaminer og mineraler.

Andre årsaker til mage-tarmproblemer

I tillegg til cøliaki og eventuell overfølsomhet mot hvete eller gluten, finnes det andre årsaker til mage-tarmproblemer. Det kan handle om stress, når hjernen sender signaler til mage-tarmsystemets eget nervesystem.

Det kan også handle om IBS, som ofte er stressrelatert, som kan medføre en følsomhet mot ikke-nedbrytbare karbohydrater. FODMAP er et fellesnavn på disse karbohydratene, og de finnes blant annet i hvete.

Hvis du ofte har problemer med magen, bør du gå til fastlegen for å finne ut hva det skyldes og deretter få riktig hjelp – uansett om det handler om cøliaki, hveteallergi, overfølsomhet mot gluten eller hvete, IBD eller andre bakenforliggende mage-tarmsykdommer.