FODMAP – kostbehandling for deg med IBS

Kanskje du har hørt om FODMAP men ikke riktig forstått hva kostbehandlingen går ut på og hvem den retter seg mot? SATS kostholdskonsulent forklarer begrepet, en kur som hjelper ca. 70 prosent av pasienter med IBS.
Kristine Symreng
ernæringsrådgiver
Kategori
Mat og helse

Hva er IBS?

Har du ofte oppblåst mage? Da kan det være IBS – Irritable Bowel Syndrome – du lider av. Det er en av våre vanligste magesykdommer, og man regner med at ca. 10 til 15 prosent av Norges befolkning lider av IBS eller irritabel tarm på norsk. Symptomene er magesmerter, oppblåsthet, diaré og forstoppelse. Også tretthet, depresjon og angst har vært koblet opp mot IBS. Årsaken til IBS er fortsatt ukjent, men en teori er ubalanse i tarmfloraen. En annen forklaring kan være stress.

Kostbehandling – FODMAP

Den kostbehandlingen som i dag anbefales for IBS, er FODMAP. Den innebærer at næringsmidler som inneholder ikke-nedbrytbare karbohydrater først fjernes helt og deretter langsomt innføres i kostholdet igjen. Målet er å identifisere hvilke næringsmidler magen reagerer på.

Kostbehandlingen gjøres i samarbeid med en ernæringsekspert som er spesialist på IBS, og som gir deg lister med næringsmidler du skal unngå og deretter ta inn igjen i kostholdet.

FODMAP

FODMAP - fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler.

FODMAP er en gruppe karbohydrater som brytes ufullstendig ned i tynntarmen og passerer videre til tykktarmen. Blant matvarene som inneholder FODMAP finner vi hvete, bygg, rug, epler, løk, hvitløk, purre, jordartisjokker, asparges, rødbeter, bønner og linser. FODMAP-stoffene forårsaker ikke IBS, men redusert inntak av dem lindrer symptomene. FODMAP-stoffene øker væskemengden i tarmen og øker gassdannelsen fra tarmbakterienes nedbrytning av karbohydratene.

FODMAP

Oligosakkarider: Deles inn i fruktooligosakkarider (løk, hvitløk, korn) og galaktooligosakkarider (belgfrukter)

Disakkarider: Inkluderer laktose. Tas kun bort i elimineringsfasen, og introduseres igjen senere. Merk at sukrose (hvitt sukker) er et disakkarid, men som ikke hører inn under FODMAP

Monosakkarider: Inkluderer fruktose. Fruktoserik mat er honning, eple og pære

Polyoler: Naturlig søtningsmiddel som finnes i blant annet sopp, mais og avokado

Generelle ernæringsråd ved IBS

I tillegg til å redusere inntaket av FODMAP-stoffer i kosten, anbefales det også for personer med IBS å spise regelmessig, drikke vann mellom måltidene i stedet for til maten, og fokusere på oppløselig fiber som kan brytes ned i tarmen. Denne typen fiber finner vi i frukt, grønnsaker og havre. Hvis du har IBS, bør du også være forsiktig med koffein, alkohol, søtningsmidler av polyoler og drikke som inneholder kullsyre.

IBS og gluten

FODMAP har ingenting å gjøre med gluten. FODMAP er en gruppe karbohydrater, og gluten er et protein. De finnes i de samme matvarene, for eksempel pasta og brød som er laget av hvete. Hvis man er overfølsom for hvete og ikke har verken hveteallergi eller cøliaki (glutenintoleranse), er det antakelig fruktooligosakkarider man reagerer på, ikke gluten.

I en ny norsk studie så man at mange IBS-pasienter som oppga at de var sensitive for gluten, hadde det bedre med gluten enn dem som unngikk gluten. Da de i stedet fjernet FODMAP-stoffene, fikk de bedre resultater (1).

Det er viktig å få riktig diagnose

Hvis du har mageproblemer eller andre symptomer som du mistenker kan skyldes IBS, bør du gå til fastlegen og få dette undersøkt. Det er viktig å utelukke cøliaki, hveteallergi eller eventuelt andre sykdommer med lignende symptomer.

Hvis du har store problemer med magen, bør du ikke fjerne FODMAP-stoffene fra kosten på egen hånd. Næringsmidler som inneholder FODMAP-stoffer, er ofte næringsrike matvarer og bør bare fjernes fra kosten ved konstatert IBS – og i samråd med en ernæringsfysiolog.