Rødbeter gjør at du presterer bedre

Rødbeten blir stadig mer populær, og ikke bare fordi den smaker godt. Studier viser at den gir positiv effekt i kombinasjon med utholdenhetsidrett.
Rebecca Hammel
Kategori
Mat og helse

Men hva er det i betene som er prestasjonsfremmende, og hvor mye må du få i deg for å få noen effekt?

De fleste eliteidrettsutøvere har vært klar over dette lenge, men først da kunnskapen kom fram til de mest bevisste mosjonistene, tok forbruket av rødbeter helt av.

Hvorfor får du bedre utholdenhet av rødbeter?

Betens positive effekt kommer fra nitratet som reduseres ned til nitritt i kroppen og deretter blir til nitrogendioksid.

Enkelt forklart kan vi si at nitrogenoksidet bidrar til å utvide blodkarene, som deretter øker blodgjennomstrømningen til musklene og hjernen. Også mitokondriene blir påvirket ved at de trenger mindre oksygen i energiproduksjonen. Kombinasjonen gjør deg både mer utholdende og raskere hvis du driver med utholdenhetsidrett som for eksempel løping, sykling, triatlon og langrenn.

Hvor mye rødbetejuice må jeg drikke og når?

De fleste studier baserer seg på 0,5 til 1 liter ukonsentrert rødbetejuice ca. to timer før en treningsøkt eller konkurranse. Hvis du vil maksimere effekten, har det også vist seg at du bør drikke samme mengde hver dag i en ukes tid før konkurranse eller trening, og så den siste dosen ca. to timer før. Lavere nivåer enn dette har ikke vist samme positive resultat.

Du kan altså velge å enten drikke 0,5 til 1 liter ukonsentrert rødbetejuice eller de konsentrerte variantene som man drikker omtrent 1 desiliter av på styrten. Mange foretrekker den konsentrerte varianten på grunn av det store væskeinntaket – en liter rødbetjuice om dagen – før konkurranser. De konsentrerte alternativene får du kjøpt i de fleste helsekostbutikker.

OBS. Unngå å spytte og skylle munnen etter at du har drukket juicen. Når rødbetene forvandles til superkrefter, får du nitritt i munnhulen som skal svelges sammen med spyttet.