Slik lager du sunn mat på grillen

Det finnes mange gode alternativer som gjør at du kan grille med god samvittighet. Grillen er nemlig et perfekt verktøy for å lage god og sunn mat – så lenge det gjøres på riktig måte.
SATS
Kategori
Mat og helse

Nesten alt kan grilles

Du kan grille det meste og både kylling, lam og fisk gjør seg godt på grillen. I tillegg til å smake godt, har alle disse råvarene høy proteinverdi og lav andel fett. Fet fisk som laks og tunfisk inneholder umettet fett som kroppen har godt av.

Hopp derimot over bacon, fete pølser og prefabrikkerte hamburgere. De har høyt fettinnhold, lavt proteininnhold og kan inneholde kreftfremkallende nitrosaminer.

Sørg også for at du ikke overgriller maten. Kjemikaliene PAH (polysykliske aromatiske karboner) og HCA (heterosykliske aromatiske aminer) dannes når maten får en svidd skorpe, og det er også kreftfremkallende.

Bruk rene råvarer

En god grunnregel når du handler mat er å alltid kjøpe rene råvarer. Mange griller for eksempel ferdigmarinerte kjøtt og eller tilsetter marinader fra pose. Disse marinadene inneholder ofte mye sukker og i kombinasjon med protein og varme dannes en prosess som kalles karamellisering. Dette skjer også i cellene våre og kan være årsak til både kreft og for tidlig aldring.


En god grunnregel når du handler mat er å alltid kjøpe rene råvarer.


En sunn marinade lager du enkelt selv ved blande olivenolje, sitron eller eddik og krydder. Syren fra eddik eller sitron gjør at tar lengre tid for maten å brytes ned og blodsukkeret synker saktere.

Tilbehøret kan også grilles

Rene råvarer er også viktig når det kommer til tilbehøret. Dropp den majonesbaserte potetsalaten i kjøledisken og lag din egen lune potetsalat med olivenolje og urter. Eller hvorfor ikke grille tilbehøret? Poteter og grønnsaker er enkelt og godt å grille, og det bør være like mye grønnsaker som kjøtt på grillen. Bytter du også ut de fete sausene som béarnaise mot enkle rører og friske yoghurtsauser eller litt sennep, er du langt på vei.

Drikk

Ikke glem å drikke mye når det er varmt. Om sommeren er det ekstra viktig å fylle på med mye væske. En liten uttørking kan gi store prestasjonstap. Du bør drikke 1,5–2 liter hver dag utenom det du drikker til maten og treningen. Husk også at drikker med koffein eller alkohol er vanndrivende og den beste måltidsdrikken er rett og slett iskaldt vann.