Slik spiser du med måte i julen

Julen er her, og med den også en periode med kos og mye god mat. Vår kostholdsekspert forteller deg hva du bør gjøre for å kose deg akkurat passe mye i julen.
Kristine Symreng
ernæringsrådgiver
Kategori
Mat og helse

Som kostholdsekspert treffer jeg mange som trenger hjelp med å håndtere maten i ferier. Julen er for mange en tid man gleder seg til, men for alle som kjemper med vekten, er det med litt skrekkblandet fryd de møter julefeiring med gløgg, pepperkaker og julebord. Men det går an å nyte julen uten å måtte fråtse i gløgg og julegodt.

Tren hjemme i julen

Er det vanskelig for deg å komme på treningssenteret i julen? Med Online Training kan du fortsette de gode treningsvanene uansett hvor du er.

Hvor lang er julen for deg?

Hvis du bare spiser for mye i 2–3 dager, spiller det ingen rolle. Det er hva du spiser over lengre perioder som vil gi deg de ekstra kiloene. Den kiloen du kanskje går opp på de få dagene, består mest av væske, og forsvinner fort når du begynner å spise som vanlig igjen. Jeg pleier å snakke om tredagersregelen. Hvis du har spist godteri og for mye fet mat i tre dager, er det på tide å bryte atferden. På den fjerde dagen har det begynt å bli en vane.

Velg når du vil gi etter

Bestem deg for at du bare skal spise julegodt og drikke alkohol i sosiale sammenhenger. Det er i slike situasjoner det er vanskeligst å stå imot, både på grunn av gruppepresset og fordi godsakene er lett tilgjengelig. 

Ikke ha julegodterier hjemme

For å klare å overholde punktet ovenfor, er det for de fleste nødvendig å ikke ha noe usunt hjemme. Faren for at du på et eller annet tidspunkt spiser det opp, er stor. Handle når du er mett, og kjøp bare sunn mat. Du kan fråtse i frukt og bær, og nyte en god appelsin når søtsuget slår til. Den metter også veldig bra, og fungerer perfekt som mellommåltid.

Spis det du synes er virkelig godt

Ofte tar vi oss selv i å sitte og spise godterier som vi ikke engang liker. Velg ut det du virkelig synes er godt, og spis noen biter av det. Hvis du merker at du ikke liker noe, spiser du det ganske enkelt ikke opp.

 

Tren høyintensive økter i julen

Fordelen med å ligge på et kalorioverskudd er at kroppen lettere bygger muskler – hvis du trener hardt. Pass på å trene høyintensivt i perioder med mye mat og kalorier. Kjør tøffe løpeintervaller på våre Indoor Running-økter eller prøv Prformance Hi-intensity. For deg som har problemer med å komme deg på trening, finnes Online Training slik at du alltid kan få anledning til å trene.

Når vi trener, holder vi også blodsukkeret på et jevnere nivå, og det blir lettere å motstå fristelser. Sist, men ikke minst vil du være i toppform til nyttårsfesten, noe som gir motivasjon til å sette seg nye treningsmål for det nye året.

Velg riktig mat

Ikke all julemat er usunn. Fokuser på laks, kalkun, sild, egg, rogn, skinke, salater og sitrusfrukt. Nyt en bit mørk sjokolade etter maten. Så lenge du spiser mest av denne maten og bare små mengder gløgg, godterier og fete saker, kan du komme deg gjennom julen og til og med gå ned i vekt.

Lag gode planer

For å oppsummere: Alt dreier seg om planlegging. Ikke la deg falle for fristelser, men bestem deg på forhånd for hva du skal unne deg. Hvis du er bedt bort to ganger i den nærmeste uken, er det klokt å velge å bare spise julegodt da, og ikke når du ligger hjemme i sofaen. Planlegg trening for å utnytte de ekstra kaloriene, og kjør en ekstra hard økt for å bygge muskler og brenne fett. Og til slutt – det er hva du spiser mellom nyttår og jul som er avgjørende.