Trening gjør at du spiser bedre

Har du lagt merke til at du spiser bedre og er mindre sugen på noe søtt når du trener regelmessig?
Kristine Symreng
ernæringsrådgiver
Kategori
Mat og helse

At trening er bra for oss er noe de fleste vet, men at det også fører til at vi spiser bedre, er det ikke like mange som er klar over. Her utreder vi de ulike årsakene til at det er sånn.

Psykologisk

Når vi begynner å trene, vil vi selvfølgelig ha resultater av treningen. Det gjør at vi gjerne spiser det sunne mellommåltidet med cottage cheese og banan en time før trening, i stedet for sjokoladen en kollega bød på litt utpå ettermiddagen. Bananer gir energi (karbohydrater) og cottage cheese inneholder proteiner som motvirker nedbryting av muskler hvis de inntas før treningen.

Etter trening spiser vi gjerne et velbalansert måltid med mettende proteiner og riktig type karbohydrater og fett. Etter trening vil vi jo absolutt ikke ødelegge treningsresultatet.

Fysiologisk

Det oppstår en rekke fysiologiske reaksjoner i kroppen når vi trener. Blodsukkernivået og nivået av fettstoffer i blodet stabiliseres, slik at kroppen bedre kan regulere hvor mye mat vi trenger å spise. Det kreves nemlig et visst minimumsnivå av bevegelse for at vi skal kunne regulere sult og metthet.


Tren i løpet av eller etter arbeidsdagen for å senke stressnivået og redusere søtsuget


Dessuten senkes nivået av stresshormoner i kroppen etter en treningsøkt. Når vi føler oss stresset, blir vi også mer sugne på søtsaker og rask energi. Det beste er derfor å trene i løpet av eller etter arbeidsdagen for å senke stressnivået og redusere søtsuget. Det er også bra å trene før jobben, siden det øker oksygenomsetningen i kroppen gjennom dagen og bidrar til å fjerne stresshormoner. I tillegg til at du da vil velge bedre mat gjennom hele dagen, får du også bedre konsentrasjonsevne og blir mer produktiv.

Ikke spis kalorier du allerede har brukt Det finnes en vanlig felle som du bør være oppmerksom på. Det er ikke helt uvanlig å tenke at du kan unne deg mer søtsaker når du trener regelmessig. Det er selvfølgelig litt sannhet i det, men husk at det er langt enklere å spise 500 kcal enn å forbruke dem. Sammenlign en times joggetur med 1,5 dl nøtter eller 100 gram sjokolade.

Spis med én gang etter trening

Etter en hard treningsøkt er det vanlig å ikke føle seg sulten. Det har med stress å gjøre. Under selve treningen øker faktisk nivået av stresshormoner, og det er først en stund etterpå, ved hjelp av den økte oksygenomsetningen, at nivåene senkes.

Det hadde ikke vært så praktisk om vi langt tilbake i tid måtte stoppe og spise mens vi løp fra en bjørn. Den funksjonen sitter igjen hos oss i dag, selv om det hadde vært bedre om kroppen hadde skreket etter proteiner etter treningen.

Hvis du vil gå ned i vekt, høres det kanskje riktig ut å ikke spise når du ikke er sulten. Men du skal alltid spise etter trening. Kroppen trenger proteiner for å bygge opp muskelmassen som akkurat har blitt brutt ned, og karbohydrater er muskelens og hjernens viktigste drivstoff.

Å trene regelmessig er ganske enkelt noe av det beste du kan gjøre for deg selv. Når du trener, føler du deg bedre og spiser bedre. Når du spiser sunt, får du mer energi til treningen og bedre treningsresultater.