Ashtanga yoga – dynamisk og utfordrende

Ashtanga yoga beskrives ofte som en dynamisk og utfordrende form for yoga. Ønsker du en skikkelig god treningsøkt for hele kroppen, passer Ashtanga yoga perfekt for deg. I tillegg til at musklene får jobbet godt, skaper du balanse mellom kropp og sinn. Her får du en kort innføring i Ashtanga yoga og noen av de vanligste yogastillingene.
SATS Online
Kategori
Treningstips

Hva er Ashtanga yoga?

Ashtanga er en yogaform som er basert på en rekke spesifikke stillinger i en bestemt rekkefølge. Det sies at det totalt er seks forskjellige serier, som hver må mestres etter tur. Tradisjonelt må du derfor først mestre den første sekvensen, som også kalles Ashtangas primære serie. Når du kan utøve den første serien med kontroll og fokus, kan du ta fatt på neste serie, og så videre.

Mange er inspirert av den dynamiske flyten til Ashtanga. Du kan finne ganske mange såkalte Ashtanga Vinyasa-klasser, som har tatt mange øvelser fra de forskjellige Ashtanga-sekvensene, uten å følge hele sekvensen. Uavhengig av om øvelsen følger de nøyaktige sekvensene eller ikke, er det mange som hevder å føle seg renset etter å ha praktisert Ashtanga-inspirerte yogaøkter. Dette kan i stor grad skyldes at det skapes mye varme i kroppen, som setter i gang blodsirkulasjonen. 

Noen ganger hører man om Mysore i forbindelse med Ashtanga yoga. Mysore er, kort forklart, en stil som stammer fra en by i India, hvor en kjent yoga guru ved navn Sri K. Pattabhi Jois bodde og underviste. Mysore Ashtanga betyr vanligvis at praksisen er utformet på en måte der du utfører stillingene sammen med andre, men i ditt eget tempo. En yogalærer veileder og hjelper deg ved å gi tips og triks om hvordan du kan komme dypere inn i posisjoner, eller hvordan du kan modifisere flyten etter dine forhold. 

Ashtanga yoga – øvelser som du kan gjøre hjemme

Klassisk Ashtanga yoga innebærer å trene hele serien av stillinger i en bestemt sekvens. Her får du en kort innføring i noen stillinger som er gode å gjøre hjemme, både som selvstendige øvelser eller som del av en hel yogaøkt.

Før du starter øvelsene, bør du være skikkelig oppvarmet. Solhilsen A og B er to sekvenser som tradisjonelt brukes for å varme opp kroppen. Hvis du gjør hver solhilsen fem ganger, burde du kjenne på litt varme i kroppen.

Prasarita Padottanasana

Denne øvelsen er hentet fra den stående sekvensen i den første serien med Ashtanga yoga. Det er en bredbeint foroverbøy, hvor du utfordrer både bevegelighet og styrke. Denne stillingen er utført i totalt fire forskjellige modifikasjoner. Her får du et bedre innblikk i de to første modifikasjonene. 

Slik gjør du Prasarita Padottanasana

  1. Start øverst på yogamatten din. Stå med føttene samlet og hendene langs sidene.

  2. Pust inn og ta et skritt tilbake med høyre fot. Sikt etter et gap på omtrent 1-1,5 meter. Vinkle kroppen og føttene mot høyre langside av matten.

  3. Pust inn og plasser hendene på hoftene mens du strekker ut brystet. Aktiver skulderbladene slik at du får en stolt holdning. Hold en nøytral hake.

  4. Pust ut og slipp fra hoften med fortsatt rett rygg. Flytt hendene fra hoftene til bakken. Sett dem gjerne ned på linje med føttene.

  5. Pust inn, rett ut rygg og nakke. Husk å aktivere lårene for å unngå og legge feil belastning på knærne. Pust ut og bøy albuene mens du bringer overkroppen nærmere beina. Se for deg at du trekker overkroppen mellom knærne.

  6. Hold i fem åndedrag.

  7. Pust inn, strekk ut armene og kom litt opp med overkroppen, men uten å slippe hendene fra bakken.

  8. Pust ut og legg hendene på hoftene. Pust inn og kom tilbake med overkroppen i stående stilling.

  9. På neste innpust strekker du armene rett ut til sidene. Pust ut og legg hendene på midjen.

  10. Pust inn og la albuene vinkle bakover. Aktiver skulderbladene og skyv brystet fremover.

  11. Pust ut og senk igjen overkroppen fra hoften. Hold hendene på midjen, men forsøk å oppnå samme effekt som i forrige foroverbøy ved å forestille deg at du fører overkroppen mellom knærne. Aktiver og bruk beina, i stedet for hendene denne gangen, for å komme dypere inn i posisjonen. Hold i fem åndedrag.

  12. Pust inn og kom helt opp til stående igjen. Puste ut.

Navasana

Her får du en innføring i en stilling fra Ashtangas sittesekvens. Stillingen heter Navasana, og kanskje du kjenner den igjen fra en styrketreningsøkt, der instruktøren har omtalt den som båten? Den styrker både mage og rygg, og gir bedre balanse. 

Slik gjør du Navasana

  1. Sitt på yogamatten med bøyde bein og rett rygg. Føl at du er i kontakt med kjernemuskulaturen.

  2. Plasser hendene rett under kneskålene. Len deg litt bakover med ryggen, mens du løfter knærne opp mot brystet. Hold haken i en nøytral stilling.

  3. Hold knærne sammen og hold på den rette ryggen. Sørg for at overkroppen er stabil, og la tærne peke fremover. Før armene opp til høyden av skinnebeinet, og la fingrene peke i samme retning som tærne. Vil du utfordre deg selv, kan du strekke på beina og la tærne peke diagonalt opp mot taket.

  4. Hold i tre til fem åndedrag.

  5. Etter de tre til fem pustene, kryss beina og la føttene lande på bakken. Pust inn og legg hendene på matten. Gjør et lite løft slik at setet ditt er noen centimeter fra bakken. Du kan holde føttene på matten, men husk å bruke kjernemuskulaturen og armene for å få setet opp fra bakken. Pust ut og land på matten igjen.

  6. Kom tilbake opp i Navasana, med en stolt holdning og knærne mot brystet.

  7. Hold i tre til fem åndedrag og gjenta sekvensen en gang til. Totalt skulle du ha gjort Navasana tre ganger og løftet med setet tre ganger.

Her viser treneren vår Halat hvordan du utfører Navasana:

Ashtanga yoga for nybegynnere

Selv om Ashtanga vanligvis beskrives som en tøff form for yoga, passer den for nybegynnere. Det er mange forskjellige modifikasjoner du kan gjøre for å få serien til å passe deg.

Noe som kan oppleves fint med Ashtanga yoga, er at man alltid følger samme sekvens. Når du begynner å huske sekvensene, kan du komme dypere inn i praksisen ved å fokusere mer på å synkronisere bevegelse og pust.

Vår erfarne instruktør Halat har satt sammen en full økt med en Ashtanga-flow for nybegynnere. Halat guider deg gjennom stillingene og hjelper deg med å finne veien inn i stillingene ut fra dine egne forutsetninger. Serien inkluderer Prasarita Padottanasana, som er et av eksemplene i dette innlegget. Hvis du er nysgjerrig på å prøve ut flyten, kan du finne få tilgang til den i vår treningsapp.

Få tilgang til Ashtanga-inspirerte økter hjemmefra 

Nysgjerrig på å prøve en full Ashtanga-økt hjemme? Med SATS Online får du tilgang til flere økter inspirert av den dynamiske flyten til Ashtanga. Vi har yogaøkter tilrettelagt for nybegynnere, erfarne yogier, løpere, idrettsutøvere og for de som sitter mye på kontoret. Våre erfarne trenere hjelper deg med å få mest mulig ut av treningsøkta.