Tren korsryggen – tips til øvelser du kan gjøre hjemme

Korsryggen regnes som området som sitter mellom korsbeinet og brystvirvlene. Det dekker fem av seks lendevirvler, nederst på ryggen. Det er et område som blir anstrengt i de aller fleste stillinger, både mens du sitter stille og beveger deg. Ved å styrke og trene bevegeligheten i korsryggen, øker du sjansene for en funksjonell og smertefri rygg i hverdagen. Her blir du tipset om noen øvelser du kan gjøre hjemme for å trene musklene i korsryggen.
Kategori
Treningstips

Tren korsryggen for å motvirke smerte og stivhet

Smerter i korsryggen er dessverre en ganske vanlig plage og kan skyldes mange faktorer, enten direkte knyttet til korsryggen eller nærliggende områder. I mange tilfeller kan du derfor lindre stivhet og smerter i korsryggen gjennom balansert og allsidig trening.

I noen tilfeller kan smerter i korsryggen skyldes stivhet i baksiden av låret eller hoften, men også en svak bukmuskel. For å kompensere for dette, belaster kroppen i stedet korsryggen. Dette fører til korsryggsmerter, selv om problemet egentlig stammer fra andre deler av kroppen.

For å redusere risikoen for korsryggsmerter, kan du planlegge for en allsidig treningsøkt i timeplanen din. Du bør kombinere både styrke, bevegelighet og kondisjon. På sikt vil dette kunne lindre smerter som sitter i ryggen. Styrkeøvelser hjelper deg med å balansere hvordan du anstrenger ulike deler av kroppen, og bevegelighetsøvelser myker opp stive områder. Kondisjonsøvelser får i gang blodsirkulasjonen og produksjonen av leddvæske, som hjelper kroppen med alt fra restitusjon til bedre generell helse. Husk imidlertid å alltid oppsøke lege eller fysioterapeut dersom du har vedvarende smerter. 

Uansett hva du trener, er det viktig med god teknikk for å unngå skader. Føler du deg usikker, kan våre erfarne fysioterapeuter og personlige trenere hjelpe deg med å finne en god teknikk. Du får alltid tips om ulike alternativer til øvelser, slik at treningen passer deg og dine forutsetninger.

Tips til øvelser for deg som ønsker å trene korsryggen hjemme

Her foreslår vi to øvelser som fokuserer på å myke opp og styrke korsryggen. Begge øvelsene kan gjøres hjemme uten utstyr. Husk imidlertid å varme opp før du starter.

Liggende strekk med rotasjon

Denne liggende rotasjonen gir en deilig strekk gjennom hele ryggen. Det er en øvelse som går dypt og som du kan justere avhengig av forutsetningene dine. Her får du tips om to tilnærminger.

Slik gjør du liggende strekk med rotasjon:

 1. Bruk en treningsmatte og ligg på ryggen med armer og bein utstrakt. Før høyre bein opp mot magen.

 2. Plasser venstre hånd på høyre kne og legg høyre arm rett ut til siden. Den skal være på skulderhøyde.

 3. La høyre kne falle over til venstre side, slik at det havner over venstre bein og skaper en rotasjon i ryggen. Se for deg at øvre del av ryggen roterer til høyre, mens korsryggen roterer til venstre. Husk å ikke presse deg selv inn i posisjonen – bruk i stedet pusten for å hjelpe deg med å komme inn i rotasjonen.

 4. Hold kneet på venstre side. Bøy beinet opp og ned ved å trekke kneet sakte opp mot navlen, forleng deretter kneet slik at beinet blir rett.

 5. Fortsett å bevege beinet opp og ned i rotasjonen i ett minutt. Utfør bevegelsen på en måte som fungerer med dine forhold.

 6. Gjenta øvelsen på motsatt side ved å la venstre kne falle over til høyre.

Hvis du har en tendens til å få smerter i korsryggen og hoftene, kan du starte med å gjøre øvelsen uten å bevege beinet opp og ned. Legg heller en yogakloss eller pute under høyre kne og eventuelt en pute under høyre arm. Hold deg i stillingen i 1-2 minutter og gjenta deretter på motsatt side. Bruk pusten til å hjelpe deg å slappe av hvis du trenger det.

Her viser vår instruktør Dag hvordan du går fram:

Bekkenløft med rotasjon

Dette er en øvelse du enkelt kan gjøre hjemme uten noe utstyr. Det både styrker og myker opp korsryggen. Som en bonus trener du også bein, rumpe og overkropp. Denne øvelsen er perfekt for deg som ønsker å trene korsryggen på en jevn og enkel måte.

Slik gjør du et bekkenløft med rotasjon:

 1. Ligg på ryggen med bøyde knær. En vinkel på omtrent 90 grader i kneet er vanligvis tilstrekkelig for denne øvelsen.

 2. Løft bekkenet fra bakken slik at det dannes en rett linje mellom knærne og skulderen.

 3. Løft høyre bein fra bakken og rett ut kneet. Husk å bruke setemusklene og sørg for en sterk overkropp.

 4. Roter høyre bein og hofte til høyre, mens du fortsetter å holde bekkenet oppe med venstre bein. La beinet og hoften falle til gulvet på en kontrollert måte. Det er bedre at du utfører øvelsen med god teknikk enn å komme så langt ned mot bakken som mulig.

 5. Sett beinet og hoften tilbake til nøytral posisjon. Kjenn at du har god kontakt med overkroppen og setemusklene før du fortsetter rotasjonene i bekkenet.

 6. Fortsett bevegelsen i 40-60 sekunder.

 7. Gjenta på motsatt side.

Vår instruktør Dag viser hva du skal gjøre:

Siden korsryggen er så tett knyttet til andre deler av kroppen, er det lurt å supplere treningen for korsryggen med andre øvelser som er målrettet beina, hoftene og magen.

Oppvarming og restitusjon 

Oppvarming og nedkjøling er to viktige deler av treningen din – uansett hvilken type aktivitet du driver med. Når du varmer opp, forbereder du kroppen på aktivitet. Blodsirkulasjonen starter og musklene får økt oksygentilførsel. Nedkjølingen gir derimot kroppen mulighet for å bli vant med overgangen fra intensiv aktivitet til avslapning. Noen undersøkelser indikerer også at tøying og nedkjøling kan forhindre treningsømhet. 

Start derfor gjerne økta med en kort spasertur eller annet øvelser som er gode å gjøre hjemme. Det viktigste er at du får pulsen opp og begynner å bli varm i kroppen. Avslutt treningsøkta med et strekk eller en spasertur på omtrent fem minutter.

Tren korsryggen hjemme med SATS online

Ønsker du å fortsette å trene korsryggen med enkle og effektive øvelser som godt kan gjøres hjemme, anbefaler vi at du tar en titt på hele utvalget vårt på SATS Online. Velg selv om du vil skreddersy din egen timeplan eller hoppe på et av våre ferdige treningsprogrammer. Uansett hvilket alternativ du foretrekker, åpner vår nettbaserte trening for en allsidig trening som hjelper deg å trene på en balansert måte.

Hvis du allerede er SATS-medlem med Region + gruppetime eller All-inclusive, er SATS Online inkludert i medlemskapet ditt. For andre medlemmer koster vår nettbaserte treningstjeneste 99 kroner i måneden – uten bindingstid.