Fysisk aktivitet er viktigere enn noen gang!

- Og det tar deg bare 30 minutter!
SATS
Kategori
Treningstips

Med all kunnskapen vi har i dag om hvor viktig litt bevegelse er for både kropp og sinn, skulle man tro alle valgte å leve fysisk aktive liv. Sånn er det ikke. Flertallet av nordmenn er enten helt inaktive eller ikke aktive nok til å få en helsegevinst.

Med bare 30 minutter fysisk aktivitet hver dag oppnår du store helsegevinster for både din fysiske og mentale helse. Så lite som én gåtur i uken kan forebygge depresjon og bare fire minutters fysisk aktivitet gir deg økt oppmerksomhet i én time etterpå!

Slik lykkes du å komme i gang:

Sett deg mål

Sjansen for å lykkes er større om du har en plan. Og for å lykkes med planen er det viktig at den er mulig å gjennomføre. Derfor heier vi på disse små, oppnåelige målene fremfor de store. Her har vi faktisk en del å lære av toppidrettsutøvere; de terper på de små tingene hele tiden for å knipe inn bittesmå sekunddeler.

Så i stedet for å ha et stort mål langt fremme kan du sette deg et mål om å nettopp klare 30 minutters aktivitet hver dag. Disse 30 minuttene kan deles opp i bolker gjennom dagen: ti minutter om morgenen, ti minutter til lunsj og ti minutter på ettermiddagen. Det er ikke helt umulig å få til, er det vel?

Vær hverdagsaktiv

For noen kan ordet «trene» være skremmende, som om man allerede der møter forventninger man ikke føler man kan innfri når det gjelder mengde, intensitet og kunnskap. Men du trenger ikke trene hardt for å være fysisk aktiv. Det handler rett og slett om å være hverdagsaktiv og hverdagssmart.

Det aller beste hverdagstipset er like enkelt som det er godt; gjør bevegelse nødvendig i hverdagen!

Denne listen kan du enkelt fylle ut ved å tenke over hvordan du forflytter deg mellom aktiviteter i løpet av dagen:

 • Ta trappen i stedet for heisen

 • Gå til butikken i stedet for å kjøre bil

 • Skru av tv´en på kvelden og gå deg en kveldstur i stedet. Du sover så mye bedre etterpå!

 • Følge barnet ditt til en aktivitet? Om dere starter hjemmefra ti minutter før kan dere kanskje gå eller sykle i stedet for å kjøre bil? Og mens barnet er på sin aktivitet og du allikevel skal vente; hvorfor ikke gå en tur mens du venter?

 • Hente kaffe? Ta noen armhevinger mens du venter!

 • Har du forsøkt å ta noen knebøy mens du pusser tenner?

 • Tar du utfordringen om å ta gående utfall når du går med søpla? Om naboer lurer på hva du holder på med kan du fortelle at gående utfall er magisk for balanse og koordinasjon, du trener kjernemuskulatur og hofteleddsbøyere.

Lag en avtale

Det er ofte lettere å gjennomføre en treningsøkt når man har gjort en avtale med noen. Nå når de fleste av oss sitter mye på hjemmekontor, hvorfor ikke lage en avtale med en nabo om å møtes til en liten gåtur? Kickstart dagen med en gåtur hver morgen - her har du fem gode grunner til å trene om morgenen!

Mange setter også mål sammen med andre, det kan for eksempel være at dere utfordrer hverandre i en uke om å ta 20 situps hver dag. Send hverandre oppdatering på Snap eller melding: «20 situps: done!». De fleste av oss har et snev av konkurranseinstinkt og det er en perfekt måte å utfordre hverandre på.

Smarte grep på hjemmekontoret

På kontoret blir det ofte naturlige pauser ved at man går til og fra møter, man blir stående og prate med kollegaer på vei til kaffeautomaten og man går sammen til lunsj. Disse naturlige pausene forsvinner når man sitter alene på hjemmekontor, men selv hjemme bør du få til denne typen minipauser og her er noen superenkle og effektive tips:

 • Ring inn til Teamsmøtet på mobilen, så kan du gå litt rundt mens du snakker eller lytter.

 • Ta med deg et glass med vann til pulten i stedet for vannflaske. Da må du reise deg opp litt oftere for å fylle på og du får deg et naturlig avbrekk fra stillesittingen.

 • Sett på en alarm på telefonen din hvert 30 minutt som en påminnelse om at du skal reise deg opp og strekke litt på deg.

 • Kall inn kollegaer til en hjemmekontor-trening; legg lista lavt, reis dere opp sammen, strekk armer i været, tøy på nakke og rull litt på skuldre. Dette er frigjørende for både muskler og ledd – og ikke bli overrasket om det også bringer frem et smil eller to!

 • Bor du i nærheten av kollegaer? Gjennomfør møter ute på tur så slår du to fluer i en smekk!

Og du? Hjemmekontor trenger ikke bare være negativt; mange av oss sparer jo faktisk ganske mye tid når vi slipper å forflytte oss til kontoret og hjem igjen. Hva om du legger inn den tiden du hadde brukt på reiseveien til jobb om morgenen, og bruker den til litt fysisk aktivitet? Book inn tid til deg selv og helsen din – beste investeringen du kan gjøre!

Kilder:

 • «Sterk hjerne med aktiv kropp», Ole Petter Hjelle