På tide å prøve yoga?

Vil du finne ro i hverdagen, ha det bedre både fysisk og psykisk og øke selvtilliten? Da er det på tide å introdusere yoga i livet ditt.
Anna Kähler
Kategori
Treningstips

Hvorfor begynne med yoga?

  • Yoga gjør deg sterk, smidig og bevegelig, og kan utføres i flere ulike former. SATS har yoga med fokus på dynamikk og lekenhet, eller rolig og meditativ. Velg den formen som passer best for deg. Vil du bli mer fleksibel, er Yin Yoga kanskje noe for deg. Og med Vinyasa Flow kan du utfordre deg selv på balanse og fysisk styrke.

  • Mental trening. Uansett om yogaen er fysisk utfordrende eller om den fokuserer på tøying og avslapping, så er den mentale treningen et gjennomgående element. Det handler om å slippe alt som ligger utenfor yogamatten og gi deg selv tid, fokusere på å være bevisst på pusten, hva som skjer i kroppen og hvordan du føler deg akkurat nå. Lær deg å være nærværende, fokusert og konsentrert. Lær deg å velge hvordan du vil forholde deg til ulike typer følelser og tanker som dukker opp.

  • Stresshåndtering. Dagens samfunn preges av hektiske timeplaner, valgmuligheter og krav fra ulike retninger og kanter. Yogaen kan gi deg en velfortjent pause fra hjernekontoret og en sjanse til å ta kontroll over stresset. Gjennom yoga kan du lære deg å puste dypt for å redusere stress. Dessuten inneholder mange yogaøkter øvelser for ryggen, nakken og skuldrene, der spenninger har en tendens til å sette seg.

  • Følelsesmessig balanse. Yoga kan åpne opp følelsesliv og tanker, slik at de blir lettere å håndtere. Takket være yogaen kan du føle deg mer stabil og tilfreds med tilværelsen.


Uansett hvilken yogaform du velger, vil du garantert bli mer nærværende og føle deg bedre etter en yogaøkt


HVORDAN BEGYNNER DU MED YOGA?

Begynn med å gå på en time og lytt til veiledningen fra instruktøren. Våg å teste ulike yogaformer og ulike instruktører. Yin Yoga, Vinyasa Flow eller Yoga for Athletes? Valgmulighetene er mange. Kanskje fester du deg ved en bestemt form, eller kanskje du føler at en variasjon av alle er riktig for deg og din kropp.

Hvis du foretrekker å drive med yoga på egen hånd, har vi også yoga på Online Training. Hvorfor ikke teste en økt i stuen eller i et stille hjørne på treningssenteret? Prøv med korte økter først, og øk deretter både tid og vanskelighetsgrad litt etter litt.

Så gjelder det bare å være tålmodig. Kanskje du ikke forstår deg på yoga som treningsform etter fire økter. Våg å fortsette. Det er med yoga som med all trening – det tar tid før du både føler og ser resultatene.

Og det viktigste av alt: Ikke still for høye krav til deg selv. Ikke sammenlign deg med andre i yogasalen. Gjør yoga for din egen del og i ditt eget tempo. En til to økter i uken holder til å begynne med, eller korte tjueminutters økter om morgenen. Du trenger ikke gå all in helt fra begynnelsen. Kanskje blir yogaen en god pustepause i hverdagen for å motvirke stress, skader eller bare få det bedre.

NÅR KAN DU GJØRE YOGA?

Når som helst. Tidlig om morgenen for å vekke opp kroppen og hodet, sent på kvelden for å roe deg ned, eller midt på dagen for å få en pause fra jobb eller studier. Roen, styrken og følelsen er gull verdt, uansett tid på døgnet. Ta med deg yogamatten når du reiser på ferie så du kan ta noen få, korte øvelser ved stranden, eller hvorfor ikke forgylle en grå vintermorgen i stuen med tente lys og avslappende musikk?


Gi yoga en sjanse, det kan bli en treningsform og livsstil som kan forandre livet ditt på mange områder.