5 tips til løping i mørket

Selv om vi er i den mørkeste tiden av året, betyr ikke det at du må ofre løpeturene utendørs. Med et par enkle grep kan du fortsatt løpe behagelig og trygt.
Runar Sæther
Master trainer Indoor Running, SATS
Kategori
Treningstips

Sørg for å synes

Det første du skal tenke på når du løper utendørs, er å synes. Sett sikkerheten først og sørg for at du bruker lett synlige klær, gjerne med reflekterende felt. Om du har, kan du også gjerne bruke en hodelykt.

Tenk over hvor du løper

Velg hvor du løper basert på hvilket utstyr du har tilgjengelig. Har du en hodelykt står du fritt til å løpe nær sagt hvor som helst, men uten denne anbefaler vi at du holder deg til godt opplyste områder. Andre traffikanter ser deg og du ser hvor du løper.

Keep it simple

Dette er ikke tiden for de tøffeste øktene. Det er vanskeligere å følge klokka, å se hvor du løper, samtidig som de fleste har en tendens til å holde igjen litt og løpe litt «stivere» når man ikke ser ordentlig.  Du får med andre ord ikke like mye ut av en slik type økt utendørs. Velg heller å løpe en roligere treningsøkt når du løper ute i mørket.

Kle deg etter forholdene

Ikke bare er det mørkt ute på denne tiden av året, men det kan også være kaldt. Vær nøye med hva du kler på deg så du holder deg varm, men ta heller ikke på deg for mye. Svette blir fort kaldt. Det holder stort sett med en teknisk ulltopp og vindjakke (Les mer om dette i artiklene våre om å løpe i regnet og å velge riktige klær)

Tenk også på skotøy. Temperaturen på dag- og nattetid kan variere ganske mye, og det som var vått på dagtid kan fort bli isete på kvelden. Sørg for gode sko med pigger om du ønsker å løpe på hard snø eller is.

Dropp musikken

Vi anbefaler også at du dropper musikken når du løper i mørket. Særlig om du løper i by og/eller i områder med en del trafikk. Med mindre lys er det viktig å også ha med seg de andre sansene.