Hva er mitt realistiske maratonmål?

Uansett hvor mange og hvor lange løp du har løpt tidligere, er det i hvert fall ett spørsmål du stiller deg i ukene før maratonløpet. Hva er en realistisk sluttid for meg?
Runar Sæther
Master trainer Indoor Running, SATS
Kategori
Treningstips

Det finnes flere måter å estimere sluttiden din på. Du kan enten benytte en spesifikk testøkt, eller bruke resultatet fra et annet, kortere løp som utgangspunkt.

NB: For at disse beregningene skal fungere, forutsettes det at man har gjennomført nødvendig maratonspesifikk trening i forkant av løpet. Det er også viktig å merke seg at dette er et estimat for en maksdag under samme forhold og i samme type løype som referanseresultatet hentes fra.

Kalkulator

Det finnes mange ulike løpskalkulatorer der ute, men Macmillan sin  er nok den mest kjente og mest brukte. Den er relativt konservativ og gir et bra estimat så lenge du gir den realistiske tall å jobbe med. Jo nærmere opp til måldistansen du kan legge inn resultat fra, jo mer nøyaktig vil estimatet bli. Skal du løpe maraton, får du et langt bedre estimat om bruker resultatet fra en halvmaraton som utgangspunkt, enn et 5km løp. 

Tabeller

Det finnes flere forskjellige tabeller som i likhet med kalkulatorer baserer seg på resultat fra andre distanser. Den anerkjente løpetreneren Jack Daniels står bak noen av de mest kjente (og disse finnes nå også som en 

kalkulator), men vær oppmerksom på at disse tabellene for mange er i overkant optimistiske. 

Om vi sammenlikner Jack Daniels og Mcmillan:

1:30 halvmaraton > Maratonestimat Mcmillan ca. 3:10, J.Daniels 3:08

1:45 halvmaraton > Maratonestimat Mcmillan ca. 3:41, J.Daniels 3:38

2:00 halvmaraton > Maratonestimat Mcmillan ca. 4:13, J.Daniels 4:08

Yasso 800

Dette er en super testøkt for deg som skal løpe maraton. Det er en bra treningsøkt samtidig som det gir en god indikasjon på hva du kan sette som en realistisk målsetning. 

Du løper 10x800m intervaller der pausen mellom intervallene skal være lik tiden det tar å løpe hver enkelt intervall. Snittiden for de 10 intervallene i minutt:sekund kan da gjøres om til det samme i timer:minutt, som vil være din forventede sluttid.

Eksempel:

Du løper 10 intervaller på snittid 3 min 45 sekunder (pausene er da også 3 min 45 sek), og din forventede maraton sluttid er da 3 timer 45 minutter. Denne kan være litt optimistisk, så legg gjerne til 5-10 minutter.

Er du nysgjerrig på hvordan du kan få bedre kondisjon? Vi har gjort det enkelt for deg og samlet alle våre treningstilbud for deg som ønsker å få bedre kondisjon.