Hvorfor trene langkjøring?

Her får du 5 tips til hvorfor du også skal bruke tid på rolig langkjøring og ikke bare tidseffektive intervaller.
Runar Sæther
Master trainer Indoor Running, SATS
Kategori
Treningstips

Du forebygger skader

Hva er rolig langkjøring?

  • Rolig treningsøkt i «snakketempo» (sone 1-2 eller 50-80% av makspuls)

  • Varighet fra 30 minutter til flere timer

  • Benyttes innen løping, langrenn, sykkel og svømming

For å forebygge/minske skaderisikoen og klargjøre kroppen for tøffere fartsøkter, er det viktig med en god base. Du trenger en solid grunnmur, og det får du ved rolig langkjøring. Muskulatur, sener og leddbånd styrkes og kroppen tilpasses gradvis tøffere belastning.

Du får bedre løpsøkonomi

Dette er en av de tre grunnpilarene for å bli en bedre og raskere løper. Enkelt forklart handler dette om hvor mye energi du bruker for å holde en viss hastighet. Jo bedre løpsøkonomi, jo lavere energibehov. Sammen med teknikk og styrketrening, er rolig langkjøring det som har størst innvirkning på dette. Jo mer du løper, jo mer effektiv blir du. For at disse øktene ikke skal ha en negativ innvirkning de andre ukentlige øktene, bør intensiteten være lav.

Kroppens Oksygentransport effektiveres

Ved rolig langkjøring økes også din lokale kapasitet. Antall kapillærer (de små blodårene) rundt muskulatur og lunger øker, og det samme gjelder kroppens små kraftverk, Mitokondriene. Dette gir mer effektiv transport av oksygen ut til muskulaturen.

Du får variert treningen

Variasjon i treningen handler om flere ting. Både rent mentalt, for ikke alltid å gjør det samme, men også for å unngå å stagnere. Om du trener mer enn 3 økter i uken, er det lite hensiktsmessig å bare trene intervaller og hurtige økter. I verste fall kan det gi motsatt effekt enn hva du ønsker, og kroppen brytes ned fremfor å bygges opp. Det er gjennom hvile og restitusjon at kroppen absorberer den tøffe treningen og tilpasser seg et nytt nivå. Rolig langkjøring kan ses på som aktiv hvile, som ved lav intensitet øker blodgjennomstrømning til muskulaturen og bidrar til hurtigere restitusjon.

Det er sosialt og motiverende

Å løpe rolig er dessuten motiverende. Det er lett og behagelig sammenliknet med tøffere intervaller og hurtige økter, og det gir deg muligheten til å fokusere på helt andre ting enn å presse seg gjennom en økt. Ettersom rolig langkjøring skal gå i «snakketempo», er det også den perfekte sosiale treningsøkten. Du kan trene sammen med venner, familie eller kolleger.

Husk å tilpasse din rolige langkjøring til terrenget, og gå i bakker om nødvendig. Du trenger ingen pulsklokke, men lytt til kroppen og juster hastighet og intensitet så det kjennes behagelig og du kan føre en samtale mens du løper. 

Er du interessert i hvordan du kan trene effektivt for å få bedre kondisjon? Her kan du sjekke alle våre treningstilbud.