Slik får du formen tilbake etter ferien

Kondisjonen blir fort litt dårligere etter late feriedager og kan gi det som føles som enorme konsekvenser. Men ta det med ro – her er knepene som får deg tilbake i god gammel form.
SATS
Kategori
Treningstips

Føles bakkene på løperunden plutselig litt brattere? Blir du støl etter selv den minste lille anstrengelse?

1. Skynd deg langsomt og trapp opp treningen over tid

Hvor klar du enn føler deg for å komme i gang med treningen igjen etter ferien, er risikoen for skader og motivasjonsproblemer overhengende hvis du hopper i det med begge beina først. Begynn i stedet med to økter i uken, en med fokus på styrke for hele kroppen og en med fokus på kondisjon. Du kan for eksempel begynne med en Shape - økt for å bygge opp styrken og en økt med Indoor Running, Cycling eller Build’n Burn for å komme i form. Etter ca. fire uker kan du trappe opp til tre økter i uken, og etter ytterligere fire uker er du klar til fire økter per uke. Build’n Burn - perfekt for å komme i form raskt

2. Sett deg et mål innenfor rimelig fremtid, og legg en plan

Hva tenker du om å kunne springe sju kilometer innen utgangen av november? Legg inn målet i kalenderen, og følg opp. Deretter kan du sette deg nye mål. I løpet av vinteren er det ikke like mange løp å bruke som gulrot, men som oftest finnes det noe å sikte seg inn på. I Oslo arrangeres Winterrun, der du løper en 10 km lang opplyst løype langs kaikanten og innover i sentrum. Et annet tips er å melde seg på sammen med en kamerat og se det som en sosial ting å gjøre. Ikke bry deg om tiden, men fokuser på å kunne gjennomføre løpet, føle deg sterk og smile og vinke til publikum.

3. Tren i gruppe

Trening er morsommere når man er flere. Å knytte på seg løpeskoene og stikke ut i skogen eller komme seg ut på sykkelen alene i høstmørket, kan av og til føles vanskelig. I enkelte tilfeller får det oss til og med til å hoppe helt over treningen. Da er det godt at det finnes alternativer. Cycling, Build’n Burn, Power Step, Outdoor og Indoor Running er bare noen eksempler som sørger at kondisjonen kommer raskt tilbake. Med engasjerte instruktører og likesinnede som sliter, ler og svetter sammen, er sjansene gode for at du gir det lille ekstra.

4. Prøv noe nytt

Hvorfor ikke investere i et par timer med personlig trener? En personlig trener er uvurderlig når det gjelder å utvide perspektivet og få deg til å kjenne på muskler du ikke visste du hadde. Vær nøye med å fortelle hva du vil, og skriv ned det du lærer. En personlig trener er ikke tankeleser, og ingen av oss har så god hukommelse som vi tror.

Som et rimelig alternativ kan du alltid teste ut et nytt gruppetreningskonsept, enten på treningsenteret eller på nettet, for å få ny inspirasjon.

5. Tren intervaller

Uansett treningsform er det mulig å arbeide intervallbasert, som gir raske og positive resultater for kondisjonen. Intervaller både forbedrer oksygenopptaket og høyner melkesyreterskelen, som på sikt gjør at du kan løpe raskere og på høyere puls over lengre tid. Varier øktene og kjør både korte (20–60 sekunder), middels (75 sekunder – 2 minutter) og lange (2–6 minutter) intervaller. Bare husk at intervaller er en slitsom treningsform, så restitusjon er viktig, i tillegg til å kombinere med mer lavintensive økter.

Er du nysgjerrig på hvordan du kan få bedre kondisjon? Vi har gjort det enkelt for deg og samlet mange av våre treningstilbud for deg som ønsker å få bedre kondisjon.