Trening i sommervarmen

Varmen og det fine sommerværet kan være en utfordring for gjennomføringen av treningsøktene dine. Derfor gir vi deg her noen gode tips til trening i varmen og hvordan du best beskytter deg mot solen.
Runar Sæther
Master trainer Indoor Running, SATS
Kategori
Treningstips

Dette bør du tenke på:

  • Tilpass treningen til temperaturen

  • Sørg for å få i deg nok væske

  • Kle deg lett og beskytt kroppen mot sterk sol

Det er ingen grunn til ikke å gjennomføre treningsøktene dine også når temperaturen kryper opp mot 30 grader og solen skinner fra skyfri himmel. Men det kan være en god idé å gjøre noen justeringer og sørge for å forberede deg på best mulig måte.

Tilpass treningen til temperaturen

Pulsen stiger i takt med temperaturen og gjør det utfordrende å gjennomføre tøffe økter i den farten du er vant til. Skal du allikevel løpe ute i varmen bør du derfor redusere farten noe og løpe på intensitet eller puls.

Liker du å stå opp tidlig er morgentreninger å foretrekke. Mellom kl 5 og 6 er døgntemperaturen på sitt laveste, og det er lettere å gjennomføre en treningsøkt i høyere intensitet.

Et annet godt alternativ er tredemølle. På treningssentret er temperaturene langt mer behagelig, så hvorfor ikke benytte sjansen til å teste våre nye Indoor running timer?

Få i deg nok væske og salt

Ved høyere temperaturer svetter vi også langt mer, og det å få i seg nok drikke er derfor viktig. Særlig på lengre treningsøkter. Svette er ikke bare væske men også salt, så sørg for å drikke mer enn bare vann. Sportsdrikk med elektrolytter fungerer bra, men salttabletter kan også være et alternativ.

Kle deg lett

Tenk på at du både ønsker klær som er behagelige i varmen men som også beskytter mot den sterke solen. Dekk utsatte steder på kroppen og selv om klær med sterke farger stopper UV stråler best, kan klær i lysere farger føles svalere. Det finnes også treningsklær med innebygget solbeskyttelse

Beskytt hodet

Velg en cap med skjerm som beskytter både hodet og ansiktet. På de varmeste dagene, når solen står som høyest, kan det også være behagelig med en cap med beskyttelse i nakken. Tenk på at capsen ellers skal transportere varme bort fra hodet og derfor ikke bør være hverken for tykk, for mørk eller uten ventilasjon.

Beskytt øynene

Bruk lette solbriller med et bra UV-filter. Dette beskytter deg mot å bli solblind og gjør det dessuten lettere å se hvor du løper.

Bruk solkrem

Smør utsatte deler av kroppen godt med solkrem, og skal du på langtur – ta med en ekstra liten tube så du kan smøre deg på nytt ved behov. Det gjelder særlig om du svetter mye.

Litt sol er bra for helsen

Våre vintre er lange, kalde og mørke, så vi må utnytte de sommermånedene vi har. Sollys i små mengder er bra for helsen og gjør at produksjonen av D-vitamin øker. Dessuten er sollyset bra for humøret, så smil og kos deg med løping i sommervarmen.