Få god kondisjon og gå ned i vekt

I tillegg til å holde kaloriinntaket på et lavt nivå, er kondisjonen sentral for vekten, både hvis du vil gå ned, eller ønsker å opprettholde nåværende vekt.
Kristine Symreng
ernæringsrådgiver
Kategori
Treningstips

Hva har kondisjon å gjøre med vekten?

Kondisjonstrening kan knyttes til kaloriforbruk både direkte med en hard kondisjonsøkt, og indirekte med kondisjonsnivå. En veltrent person med god kondisjon forbruker flere kalorier enn en utrent person, også med nøyaktig samme treningsinnsats. Grunnen til det er at den trente personen har bedre evne til å ta opp oksygen, og for hver liter oksygen som tas opp, forbrukes fem kcal.

En veltrent person med et maksimalt oksygenopptak (maks. VO2) på 4–5 liter per minutt, vil på en times mellomintensiv trening (60 % av maks. VO2) forbruke ca. 400 kcal. Den utrente vil i løpet av den samme timen med samme intensitet forbruke ca. 220 kcal. Du må ganske enkelt slite mye hardere for å forbruke kaloriene enn den veltrente personen ved siden av deg. Dessuten forbruker en veltrent person mer enn den utrente også under hvile.

Høres det ut som juks? Eller er det kanskje på tide å komme i gang med kondisjonstreningen?

Kondisjonen blir dårligere med alderen

Kondisjonen blir naturlig dårligere med alderen. Det blir derfor stadig viktigere å trene kondisjon jo eldre du blir. I tillegg til at god kondisjon øker energiforbruket, angriper den også bakenforliggende faktorer for hjerte- og karsykdommer, som er den vanligste dødsårsaken i Vesten. Hvis du vil leve lenge, må du ganske enkelt trene kondisjon.

Høy intensitet gir smalere midje

Ved høyintensiv trening pumpes adrenalin rundt i kroppen. Adrenalinet bidrar til å frigjøre bukfettet så det kan brukes som energi. Denne mekanismen ligger i oss fra den tiden da vi lagret fett rundt magen for å bruke det under flukt. Legg derfor gjerne inn innslag av høyintensive intervaller i kondisjonstreningen. Begynn med noen få, korte intervaller i begynnelsen, så kan du gjøre stadig flere og lengre intervaller etter hvert som du blir bedre trent. (ref. Anders Hansen)

Hvor mye må du trene?

Jo mer kondisjonstrening du kjører, jo bedre kondisjon vil du få. Anbefalingen er å trene kondisjon noen ganger i uken, minst 150 minutter per uke hvis pulsen stiger passe mye. Ved høyintensiv trening gjelder minst 75 minutter per uke. For at det skal kunne regnes som kondisjonstrening, må pulsen være oppe i minst 10 minutter om gangen.(1)

Vil du ha flere tips til hvordan du skal trene for å redusere vekten? Vi har gjort det enkelt for deg, og samlet alle våre treningstilbud for deg som ønsker å gå ned i vekt.