5 gode grunner til å trene om morgenen

Kick-start dagen med en treningsøkt og frigi tid til å gjøre akkurat hva du vil om ettermiddagen.
SATS
Kategori
Treningstips

Tips til morgentrening

  • Pakk treningsbagen kvelden før

  • Lag en avtale med en kollega eller venn

  • Meld deg på en tidlig gruppetime - vi har mange!

  • Slå på lyset når vekkerklokken ringer

  • Planlegg på forhånd hva du skal trene

  • Begynn økten rolig

  • Husk å spise og drikke godt etter treningen

  • Hold ut, etter hvert vil det føles godt!

Du er kanskje ikke av typen som mener morgenstund har gull i munn? Gladnyheten er imidlertid at det er det mulig å gjøre noe med. Hvis du ikke er vant til å trene om morgenen, skal vi ikke påstå at det ikke vil føles litt tungt i begynnelsen – men da gjelder det bare å holde ut. For etter et par uker med regelmessig morgentrening vil kroppen bli vant til det.

Ellen Solhaug, instruktør og Personlig Trener på SATS Colosseum, mener man har mye å tjene på å legge treningsøkten til morgenen. For å hjelpe deg i gang, deler hun her fem grunner til hvorfor du bør komme i gang med morgentrimmen:

1. Du starter dagen med en godfølelse

– Ingenting kan måle seg med den gode følelsen man får av å ha startet dagen med å gjøre noe godt for helsen. Følelsen av å være ferdig med trening før de fleste andre en gang har stått opp, gir deg en real boost på starten av dagen. Mens andre kommer morgentrøtte på jobben, kan du være en friskus som allerede er ferdig med dagens økt, sier Solhaug.

2. Du frigir tid til ettermiddagen

– Morgenen er ofte lettere å planlegge enn ettermiddagen, ettersom man har færre hindringer som kan bidra til at treningen blir avlyst. På slutten av en arbeidsdag kan både overtid, lite energi og hverdagens tidsklemme være en utfordring, sier Solhaug. – Legger du inn treningen på morgenen, frigjør du tid til andre aktiviteter senere på dagen.

3. Du blir mer fokusert

– Forskning viser at fysisk aktivitet har mange positive effekter på hjernen, og blant disse er spesielt evnen til å huske bedre og ta til seg nye informasjon fremtredende. Solhaug forklarer at å trene om morgenen derfor kan bidra til at du blir mer produktiv i skole- eller arbeidshverdagen.

4. Færre folk, bedre plass

– Det er færre mennesker på treningssenteret om morgenen, og du unngår derfor å måtte vente på apparater eller kjempe om plassen med andre medlemmer. Med færre tidstyver blir det lettere å gjennomføre planlagte økter – treningen blir rett og slett mer effektiv, i følge Solhaug.

5. En naturlig lykkepille

– Trening bidrar til å frigjøre hormoner som bidrar til å påvirke humøret vårt positivt. Et endorfin-kick fra morgenens trening bidrar positivt utover dagen, understreker Solhaug.  Studier har også vist at dersom man trener tidlig på morgenen er man mer aktiv gjennom hverdagen.

Og du, når angret du sist på en treningsøkt?

-Fremdeles ikke overbevist?

Morgentreningsveteran Sussi har et godt tips!

Sussi (57) har gjort det til en vane å legge ut på tur om morgenen, noen ganger jogger hun og noen ganger går hun hele runden på 9 km. Hun har ett godt tips til deg som synes det virker helt uoverkommelig å i det hele tatt tenke på trening på morgenen:

- Når klokken ringer på morgenen, stå opp!

Sussi vet at dette nesten kan virke for enkelt. Og hun innrømmer gjerne at det tok noen uker før morgentrening var blitt til en rutine hun virkelig satte pris på. Men handlekraft og vilje er det som får deg opp om morgenen, her må alle andre tanker vike:

- Still inn klokken om kvelden, legg klar treningsklær og sett klar kaffetrakteren. Når klokken ringer om morgenen, stå opp. Det er utrolig hvor mange gode unnskyldninger man kan finne på for ikke å trene hvis du blir liggende i sengen i ett minutt til. Stå opp, ikke tenk så mye etter om du er trøtt, ta deg en rask kopp kaffe for å våkne og kom deg ut!

Sånn sett er morgentrenere rå på å lure hjernen: du er i gang med en treningsøkt før kroppen har skjønt at den har stått opp! Si hei til en ny dag, spreking!