Komfortsonen – hva er det?

Livet ditt begynner der komfortsonen slutter. Kan det virkelig være så enkelt? Peter Rotstam synes det er på tide at vi tar ansvar for å skape mer spenning i våre egne liv.
Peter Rotstam
Kategori
Treningstips

Når du er i komfortsonen finnes det ikke rom for eventyr og spenning. Kanskje er det på tide å utfordre dine egne grenser? Ikke bare vil livet ditt bli mer spennende, men du vil også bygge selvtillit og energi.


HVA ER DET VERSTE SOM KAN SKJE HVIS DU MISLYKKES?


Med mindre menneskeliv kan gå tapt eller annen stor risiko står på spill kan det faktisk være helt greit å mislykkes en gang i blant. Du blir en erfaring rikere, og forhåpentligvis lærer du deg at det ikke er så skremmende som du først trodde. Bare det at du turte å prøve er en erfaring i seg selv, og det å mislykkes når du er utenfor komfortsonen er faktisk en fremgang. Du tok mot til deg og gjorde et forsøk. Du er med andre ord på vei til å flytte grensene for hvor komfortsonen begynner og slutter, og på vei til å skape litt mer spenning i ditt eget liv.

Nå trenger ikke dette å dreie seg om å risikere livet balanserende på en tynn line. For enkelte gjør det kanskje nettopp det, men for de aller fleste av oss holder det med å ta en tur på treningssenteret, søke ny jobb, begynne å studere, eller bare ta frem kokeboken.

Din komfortsone er som en mur som beskytter deg slik at livet ditt er trygt og forutsigbart. Selv om vi klager og det tidvis er uutholdelig kjedelig innenfor muren, blir vi der på grunn av redsel for det ukjente. Mange klager på hvor lite de trives på jobb. Når man treffer samme person et år senere er det ofte slik at det fortsatt klages på den samme jobben.

PRISEN FOR Å ALDRI VÅGE ER VELDIG HØY

Det å ikke tre ut av komfortsonen er praktisk talt å si fra seg mange muligheter i livet. Vi blir der i det trygge mens årene går; uvirksomme, og livene våre blir fattigere.

Gjennom å utfordre komfortsonen din vil du bli kvitt mye usikkerhet og frykt. Usikkerhet er som en ond sirkel. Ettersom du er usikker forblir du i den sikre sonen, og så lenge du ikke tør å ta steget ut av komfortsonen, øker usikkerheten og frykten for hva som er utenfor. Men det er bare gjennom å ta noen aktive valg at du vil merke at frykt og usikkerhet minker. Det vanskelige er å ta det første steget, men når du har gjort det, vil du merke at livet ditt har fått litt mer spenning.

Å våge er noe som gir oss en følelse av mestring i hverdagen og i livet. Rutiner er forutsigbare og ofte kjedelige. Evnen til å være nysgjerrig, og ønsket om å oppdage nye ting, vil berike livet ditt.


NÅR DU OPPDAGER AT DU KAN SÅ MYE MER ENN DU TRODDE KOMMER DU TIL Å SETTE STØRRE PRIS PÅ LIVET


Når du for første gang går inn i en sykkelsal på treningssenteret lurer du på hva du egentlig gjør der. Du er langt utenfor din komfortsone, fordi det er ukjent, usikkert og du har ikke kontroll på situasjonen. Men når du en time senere går derfra er du en erfaring rikere, uansett om selve treningen var bra eller ikke. Bare det at du turte å ta den utfordringen, at du turte å gi litt slipp på kontrollen og innse at det ikke var så farlig, var verdt det. Det er ingen tvil om at det var tungt, men det syntes alle andre som var der også.

Ingen andre vet hvor grensene dine går. Så når noen sier til deg at du må komme deg ut av komfortsonen din, kan det godt hende du allerede er utenfor, på vei til å skaffe deg flere erfaringer og et rikere liv. Ingen andre enn deg selv kan kreve at du tar steget ut av komfortsonen; det må være ditt valg og din beslutning. Lykke til!