Kondisjonstrening gir bedre hukommelse

Er det sant at man får bedre hukommelse av trening? Ja, sier forskningen, om du driver med kondisjonstrening.
SATS
Kategori
Treningstips

– Det er sant hvis man med trening mener kondisjonstrening, sier Carl Johan Olsson, forskningsassistent ved Institusjonen for idrettsmedisin ved Umeå Universitet, og legger til at man ikke har sett samme sammenheng ved styrketrening.

Kondisjonstrening gir best effekt på hukommelsen for de som har en middelmådig kondisjon eller er dårlig trent, og det kreves ikke spesiell hard trening for at hukommelsen skal forbedres. I studiene som er utført handler det om en times gåtur i raskt tempo tre ganger i uken.

Forskerne har kunnet konstatere sammenhengen mellom trening og hukommelse ved å studere hippocampus, området i hjernen som er viktig for det episodiske minnet. Studiene viser at området øker i volum av trening, som er et tegn på at hukommelseskapasiteten forbedres.

Fordel for både gamle og unge

Hippocampus minsker i størrelse i takt med alderen. Studier som er utført på eldre mennesker viser at tilbakegangen ikke bare bremses, men at området begynner å vokse igjen med trening.

En ny studie fra Gøteborg viser at også yngres hukommelse blir bedre av kondisjonstrening. Forskerne har gått ut fra resultatet hos en gruppe menn født mellom 1950–1976. Studien viste at de som begynte å trene fikk bedre hukommelse sammenlignet med de som ikke gjorde det.