Slik unngår du de vanligste løpeskadene

Den vanligste grunnen til at man pådrar seg løpeskader er at man løper for mye eller for langt etter en periode med opphold i løpingen. Her er noen av de vanligste skadene, og hvordan du kan forebygge dem.
Tobias Rollne/Dennis Schirmer
Kategori
Treningstips

SKADER FORÅRSAKET AV OVERBELASTNING

Skader som kommer av overbelastning forårsakes av at man bruker for lite tid til restitusjon mellom treningsøktene. Musklene rammes sjelden direkte av dette, de er svært tilpasningsdyktige. Områder som derimot kan svekkes eller brytes ned er typisk sener, leddbånd og skjelett.

Problemene kommer ofte når du begynner å løpe etter en periode med opphold, eller om du øker treningsmengden betydelig. Hvis man har smerter underveis i løpingen i akilles, kne og hulfot og dette raskt går over etter endt økt, er det lite kritisk. Men har du smerter og verk mellom øktene, og som øker med fortsatt trening, er det et faresignal du skal ta på alvor.

Hva du kan gjøre:

Forsøk å ta kortere løpeøkter, og/eller erstatt en av løpeøktene hver uke med en annen type trening, f.eks. sykling.  Hvis ikke dette hjelper kan en fysioterapeut hjelpe deg med behandling og trening. Hvis du fortsetter å trene med samme intensitet og mengde kan skadene blir vanskeligere å behandle, og i verste fall føre til alvorlige skader.

LØPERKNE (RUNNER’S KNEE)

Løperkne eller «runner’s knee» er et samlebegrep som beskriver en rekke vanlige symptomer som oppstår på utsiden av kneet som følge av repetitiv overbelastning. Rent fysiologisk oppstår smerte på utsiden av kneet i området der en tykk bred senestruktur på utsiden av låret krysser lårbenet.

Smertene kommer som regel etter noen kilometers løping og gir seg ikke før man avslutter løpingen. Det er relativt ufarlig, og går over i løpet av 6-12 uker.

Hva du kan gjøre:

Forsøk å ta kortere løpeøkter, bytt underlag fra asfalt til terreng, og gjør øvelser som stabiliserer og styrker kneet. Diagnosen «runner’s knee» brukes ofte om lignende skader også – smerter og ubehag i området rundt kneet kan også komme av en skade på ytre menisk.

BENHINNEBETENNELSE

Benhinnebetennelse er smerter på innsiden av skinnbeinet som kommer av svakheter i muskelsenenes feste mot beinet. Smerten avtar når du hviler, men kommer raskt tilbake når du belaster beinene igjen.

Hva du kan gjøre:

Forsøk å ta kortere løpeøkter, og bytt underlag fra asfalt til terreng. OBS! Smertene kan være starten på en stressfraktur i leggen, og bør ikke ignoreres.

SMERTER I AKILLESSENEN

Smerter rundt hælen og rundt akilles som forårsakes av mikroskader i senen eller forandringer i senens substans.

Hva du kan gjøre:

Begrense løpingen, finjustere løpeteknikken. Eventuell behandling og trening hos fysioterapeut.

PLANTAR FASCIIT / HÆLSPORE

Hælspore er resultat av lang tids feilbelastning av de store seneflatene under fotsålen, og dette forårsaker smerter i hælen. Årsaken er mikroskader i senen eller forandringer i senens substans eller festet på hælbenet.

Hva du kan gjøre:

Begrense løpingen og finjustere løpeteknikken. Få behandling og trening hos en fysioterapeut. En individuelt tilpasset såle kan minske smertene for mange.

STRESSFRAKTUR (BRUDD)

Suksessivt økende smerte over en lengre tid, fulgt av akutt smerte, kan være forårsaket av en fraktur (brudd) som har oppstått gjennom langvarig og repetitiv overbelastning. Dette er vanligst i fot og legg, men kan også ramme lårhalsen, som er en alvorlig tilstand.

Hva du kan gjøre:

Det er ikke mye du kan gjøre selv. Her kreves operasjon og avlastning. Anta at det tar lang tid for rehabilitering.