Kvinner i overgangsalderen: Hvordan trening kan forbedre livskvaliteten

Siv har lang erfaring som Personlig Trener i SATS, og har spesialisert seg på kvinnehelse og overgangsalder. Her forteller hun deg hvorfor det er så viktig å komme i gang eller opprettholde treningen i overgangsalderen.
Kategori
Treningstips

Hvordan trene i overgangsalderen

Når kvinner kommer i overgangsalderen er det endringer i kroppen som kan påvirke trening og energinivå. Siv påpeker at det er derfor viktig å tilpasse treningen.

«Østrogennivået og testosteronnivået reduseres, mange opplever hetetokter og andre plager, som ofte fører til dårlig søvn. Sover man dårlig får man mindre energi, og dårligere kvalitet på treningen.»

Siv forteller at kvinner i overgangsalderen er ulike, med ulik treningsbakgrunn og ulike plager som påvirker treningen, og derfor er det individuelle behov. Hun anbefaler å lytte til sin egen kropp. Kvinner som sover dårlig, bør ta hensyn til det når det gjelder antall økter og intensitet. Styrketrening med god belastning på vektene, og lengre pause mellom settene, anbefales for kvinner i overgangsalderen som har lite energi. 

«Det viktigste er å styrke de store muskelgruppene, som lår, sete, bryst, rygg og kjernemusklatur. Styrketrening med vekter skal føles tungt, men trygt. Start forsiktig og øk tyngden på vektene etter hvert.»

Helsegevinster ved å trene i overgangsalderen

Vi spør Siv hvor viktig det er for kvinner å trene i overgangsalderen, og hva helsegevinstene er. Siv lyser opp og sier "Åh, det er så viktig!" Her er fordelene:

  • Du kan halvere hetetoktene dine* og sove bedre

  • Du forebygger for osteoporose (med redusert østrogennivå øker risikoen for osteoporose)

  • Du forebygger for demens og Alzheimer

  • Du reduserer risikoen for mange livstilsykdommer, som flere kreftformer og hjerte-karsykdommer 

  • Du blir sterkere og strammere

  • Med mer muskler, øker forbrenningen

  • Du blir gladere! Trening frigjør lykkehormonet endorfin

  • Du kan drive med de aktivitetene du ønsker, fordi du er sterk nok til det

  • Mindre «vondter» i muskler og ledd

  • Trening frigir hormonene østrogen og testosteron, og dette kan hjelpe på hormonsvingninger

*Studiet som viser at styrketrening kan redusere hetetokter kan du finner her.

De vanligste treningsfeilene kvinner i overgangsalderen gjør er at man a) ikke trener, b) trener med for lett belastning, c) kvinner som har trent høy intensitet før overgangsalderen fortsetter i samme tempo, og kan dermed få en dårlig opplevelse.

Hun forteller at mange kvinner som er godt trente fortsetter i samme spor som tidligere. De trener med høyintensitet, og opplever at kroppen ikke klarer det samme, og noen mister motivasjonen. Det kan komme av dårlig søvn, mindre energi, og behov for lengre restitusjonstid. Derfor anbefaler hun å trene styrke og ta seg lengre pauser.

6 treningsøvelser for kvinner i overgangsalderen

Siv har satt opp forslag til treningsøvelser som passer de fleste. Dette er styrkeøvelser som utføres både i maskiner, med vekter og med egen kroppsvekt. Siv anbefaler å kjøre 10-12 repetisjoner, i 3 omganger.

1. Nedtrekk (Lat pull down)

2. Roing (Seated row cable wide grip)

3. Brystpress i maskin (Seated chestpress, machine)

4. Ettbeins markløft med kettlebell (One leg deadlift with kettlebell)

5. Beinpress i maskin (Legpress)

6. Russian twist

Du finner flere treningsøvelser du kan gjøre i studio eller hjemme her: Øvelser.

En Personlig Trener kan hjelpe deg i gang

Siv har jobbet i over 10 år som Personlig Trener. Hun har spesialisert seg på kvinnehelse, og spesielt trening for kvinner i overgangsalderen. Siv har hjulpet mange kvinner med å bli sterkere og få bedre livskvalitet.

«Som Personlig Trener hjelper vi deg med å tilrettelegge treningen etter dine behov og utgangspunkt. Hver kropp er ulik, og sammen finner vi ut hva som funker for deg. Det som er viktig for meg som PT, er å skape gode treningsrutiner; finne treningsformer du liker og får mestringsfølelse av, som gir deg bedre livskvalitet.»

Våre Personlig Trenere har kunnskap og kompetanse til å tilpasse treningen etter dine behov. Ønsker du å komme i gang med treningen, men usikker på hvor du skal starte? Da kan en Personlig Trener være en god investering.

Finn en PT som passer for deg

Med vår PT-velger kan du finne en PT som passer for deg på et senter i nærheten. Våre Personlige Trenere har god kunnskap og lidenskap for faget. På profilene kan du bli bedre kjent med PT'en er og hva de er spesialiserte på, slik at du kan finne en god match.