Løft mer i markløft med yoga

Forskning viser at yoga gjør deg sterkere. Finn ut hvordan du kan løfte mer i markløft med denne typen trening og livsstil.
Tiril Elstad
Kategori
Treningstips

Yoga i seg selv gjør deg sterkere

I yoga har man en egen yoga-pushup, Chaturanga, som gjøres over 50 ganger i løpet av en Ashtanga-klasse. Beinas balanse, koordinasjon og styrke utfordres gjennom de mange krigerposisjonene, og armene bokstavelig talt rister om man står lenge nok i Downward Facing Dog. Ikke rart at forskningen er entydig i at man blir sterkere med visse former for yoga (Ni et al. 2016; Shiraishi et al. 2016).

Om man utelukkende ønsker å øke muskelvolum, er ren styrketrening mest effektivt (Jakhotia et al. 2015). Men selv for denne gruppen er det ikke dumt å ta noen yogatimer i uken. De som gjør yoga, forbereder kroppen sin for øktene i styrkehjørnet. Yoga tilbyr noe annet enn tradisjonell styrketrening – og det "annet" kan forbedre din styrkepraksis betydelig, som du vil se under.

Mange tror at ens eget treningsregime er effektivt, men det er overraskende hvordan tilsynelatende sterke og spreke atleter mangler grunnleggende bevegelighet.

Yoga promoterer tilstedeværelse og riktig teknikk

Yoga handler om å observere endringer – både mentale og fysiske. For eksempel øver man på å legge merke til de små, unødvendige spenningene i kroppen. Det igjen øker presisjon ved aktivering av de ulike muskelgruppene.

Tilstedeværelse promoterer dermed hensiktsmessige bevegelser. Det vil si at man blir bedre på finjustering av leddenes stilling i forhold til hverandre. Dette fører til riktigere teknikk og økt kraft til hver enkelt muskelgruppe.

God fleksibilitet reduserer risiko for skader

Mange tror at ens eget treningsregime er effektivt, men det er overraskende hvordan tilsynelatende sterke og spreke atleter mangler grunnleggende bevegelighet (Tim Ferris). Dette er direkte farlig – kroppen er stiv, skjev og meget utsatt for skader. Forskning viser at yoga fører til bedret fleksibilitet (Cheema et al. 2013; Chen 2008 og 2010; Rachiwong et al. 2015).

En mykere kropp kan redusere ryggplager og andre ledd- og muskelsmerter betraktelig. Det vil også redusere risiko for skader. Dermed får man en sunnere progresjon mens man trener opp mot maksingen i markløft.

  1. Yoga bedrer bevegeligheten og teknikken gjennom riktig plassering av føtter og knær og et bevisst tyngdepunkt i overgangen mellom midtre og bakre deler av foten.

  2. Via forlengede hamstrings får man riktig tilting av bekkenet.

  3. Yoga bedrer kjernemuskulaturen som beskytter korsryggen og ikke minst fører til riktigere plassering av skulderbladene i ryggen.

Dette vil garantert føre til at du vil løfte bedre, tryggere og mer. Bli med på vinyasa, jivamukti eller ashtanga og opplev selv at kroppen din blir sterkere på en bedre måte enn før.

Er du nysgjerrig på andre måter du kan styrke kroppen på? Her finner du mange av våre treningstilbud for deg som vil bli sterkere.