Guide: Slik velger du riktig sports-bh

Gjør du et riktig valg av sports-bh har du en veldig god støttespiller uansett hvilken aktivitet du skal gjennomføre. Følg vår guide, så finner du den perfekte sports-bh´en!
Kategori
Treningstips

Har du opplevd å se en reklame for en skikkelig kul sports-bh og på impuls bestilt over nett? Og når pakken ankommer og du prøver den så sitter den bare ikke godt på? Riktig valg av sports-bh er avhengig av størrelse på bysten, treningsform og intensitet i treningen. Da blir det ganske åpenbart at det å kjøpe over nett uten å ha prøvd tilsvarende bh er et aldri så lite sjansespill. 

Hvorfor er sports-bh viktig?

Hvis du merker tildels stor bevegelse fra brystene dine under trening bør du investere i en ny sports-bh. Brystene består hovedsakelig av hud, fett og bindevev som kan bli forlenget, men som ikke trekker seg sammen igjen. Dette innebærer på sikt at brystene kan miste sin fasthet og elastisitet. Ikke minst kan lite støtte av brystene under trening føre til plager i nakke, skuldre og hodet. 

Her er 5 fakta du kanskje ikke visste om bryster og trening:

  1. Når du trener uten sports-bh er brystene fri til å bevege seg sidelengs, in og ut, opp og ned, så mye som 20 cm!

  2. Med en vanlig bh er brystbevegelse redusert med bare 35 %, mens en sports-bh reduserer bevegelsen med mer enn 70 %.

  3. Din bryststørrelse endrer seg gjennom livet, det samme gjelder behovet for støtte du trenger.

  4. Sports-bh´er mister elastisiteten over tid. Akkurat som med joggesko trenger de å byttes ut regelmessig.

  5. Forskjellige aktiviteter og intensitet krever forskjellig type støtte. Velg en sports-bh som er tilpasset din type trening. varierer du treningen bør du med andre ord ha flere forskjellige typer sports-bh.

Hvordan vet jeg hvilken størrelse jeg skal ha?

De fleste kvinner bruker en sports-bh som sitter for løst og har for liten cup. Når det gjelder sports-BH skal det meste av støtten komme fra omkretsen, og ikke fra stropper som sitter for stramt.

Finn frem et målebånd og gjør følgende:

  1. Mål omkretsen under bysten (B), som vist på bildet. Legg målebåndet stramt rundt når du måler. 

  2. Bruk så tabellen under for å finne din størrelse

  3. For å finne riktig cup måler du omkretsen over brystet, der du er størst (A). Så skal du trekke fra omkretsen under bysten (B) fra omkretsen over brystet (A). Om for eksempel din omkrets over brystet (A) er 90 cm, og din omkrets under brystet (B) er 75 cm så får du 15 cm. Det betyr at du skal ha en B-cup, ref. tabellen under. 

  4. Et godt tips for sports-bh´er med hemper er å velge en der du bruker ytterste hempe. Da har du noe å justere etter når bh´en etterhvert utvider seg litt ved bruk.

Velg størrelse ut ifra hva du trener

Ulike treningsformer krever ulik type støtte fra sports-bh´en. Det er ingen tvil om at det å løpe intervaller stiller helt andre krav til sports-bh´enn når du skal trene yoga. Varierer du treningen din mellom høyintensiv trening og litt mer lavintensitet trening bør du ha 2-3 forskjellige sports-bh´er i garderoben din. 

For høyintensiv trening bør du ha en sports-bh som sitter stramt, gjerne brede stropper og innlegg. Eksempler på høyintensiv trening er: 

For lavintensitet trening kan du velge en sports-bh som sitter litt løsere og du kan velge smalere stropper. Eksempler på lavintensitet trening er:

Hvordan vet jeg at jeg har valgt riktig sports-bh?

Den enkleste og sikreste måten å vite om du har valgt riktig sports-bh er å teste den på. Kjenn etter at den sitter godt og ikke verken strammer for mye eller sitter for løst. Om det er en sports-bh for høyintensiv trening ta noen hopp og se at brystene holder seg godt på plass. 

Stikk innom oss på SATS og se vårt utvalg av sports-bh´er!

Kilde og foto: casall.com