Hva er diastase?

Diastase eller rectus diastase er den medisinske termen for separasjon av de rette magemusklene, noe som er svært vanlig under et svangerskap.
Kristina Olander Eklöf
Kategori
Treningstips

Under svangerskapet deler de rette magemusklene seg for å gjøre plass til den voksende livmoren. På grunn av dette skal ikke de rette magemusklene trenes under svangerskapet fordi det kan føre til at delingen blir større.

Hvor mye magemusklene deler seg er individuelt og det trenger ikke være noe du legger merke til i løpet av svangerskapet. Kjernemuskulaturens funksjon blir svekket av en stor muskeldeling og påvirker bekkenstabilitet, holdning, balanse og åndedrettet. En svekket kjernemuskulatur fører ofte til ryggsmerter både under og etter svangerskapet.

Det er viktig å vite hva som skjer med delingen etter fødselen. Målet er at musklene skal gå tilbake til sin opprinnelige posisjon, men det er ikke alltid de gjør det. Kroppen helbreder seg selv i løpet av de første åtte ukene etter fødselen. Deretter stagnerer restitusjonen, og da er det altså trening som hjelper.

Trening av den dype kjernemuskulaturen umiddelbart etter fødselen bidrar til å trekke sammen delingen. Det er viktig å gjøre denne typen trening først, før du går over til trening av de rette magemusklene (som er nesten alle øvelser for kjernemuskulaturen du kan komme på på strak arm).

Om det er mulig, er det beste å starte forsiktig trening så raskt du kan rett etter fødselen. Studier har vist at kvinner som begynner å trene bekkenbunnen og kjernemuskulaturen 6–18 timer etter fødselen, får en bedre heling av sin diastase sammenlignet med kvinner som ikke gjorde det.