Trening i andre trimester

I løpet av andre trimester, uke 13–27, av svangerskapet, er det mye som skjer med kroppen din. Først og fremst - energien kommer tilbake.
Kristina Olander Eklöf
Kategori
Treningstips

Graviditeten er ikke lenger hemmelig og magen går fra jeg har spist litt for mye til en rund gravidkule. Dette er uten tvil den beste treningsperioden under svangerskapet. Kvalmen har gått over og magen har ennå ikke blitt for stor, så nå gjelder det å passe på å trene.

Det vi tidligere har skrevet om trening tidlig i svangerskapet gjelder fortsatt. Som alltid når vi snakker om trening i svangerskapet er rådene ganske generelle og det er opp til hver enkelt å selv avgjøre hva som føles bra. Jeg anbefaler varmt å trene med en personlig trener under svangerskapet for å få hjelp til å individualisere treningen slik at den er både effektivt og trygg.

Hva skjer i kroppen?

Rundt uke 20 starter produksjonen av graviditetshormonet relaksin i kroppen. Hormonet skal myke opp bekkenet som en forberedelse til fødselen, men det påvirker alle kroppens ledd. Derfor bør du være oppmerksom på tøyeøvelser og unngå en maksimal utstrekking, for eksempel ved streching og enkelte yogastillinger.

Flere endringer skjer i treningen i løpet av denne perioden, unngå følgende:

  1. Øvelser liggende ryggen – benkpress eller brystpress kan i stedet gjøres med skråbenk. Unngå å ligge på ryggen på gulvet.

  2. Øvelser på ett ben – i stedet for utfall, step-ups på benk, enfots knebøy (pistol squats) eller lignende øvelser kan du velge knebøy eller beinpress.

  3. Tung styrketrening – hvis du foretrekker å trene med vektstang og er vant med det, er det på tide å øke antall gjentakelser. Tilpass vekten og velg flere repetisjoner, 10–20 stykker, i stedet for altfor tunge vekter.

  4. Hopp – det er mer skånsomt for ledd og bekkenbunn å hoppe med begge føttene enn en fot om gangen. Unngå å hoppe opp eller ned fra benker samt sideveis, det er for anstrengende for leddene dine. Selv burpees bør unngås (hvis noen nå skulle ha lyst til å gjøre der under svangerskapet).

  5. Tunge press over hodet – i stedet for skulderpress kan du velge sideløft med vekter. Prøv å gjøre dem sittende og med en arm om gangen, slik at du får god stabilitetstrening for overkroppen samtidig.

  6. Armhevninger på tærne (eller andre øvelser som er basert på denne stillingen) – gjør heller armhevningene på knærne og vær ekstra nøye med å stramme korsryggen og trekke i magen.

Hvis du går på gruppetrening, spør instruktøren om alternative øvelser i stedet for de øvelsene som du ikke kan eller vil utføre.

Har du kommet lengre i svangerskapet? Les her om hvordan du kan trene når du er i tredje trimester.