Trening i tredje trimester

Fra uke 27 nærmer du deg slutten av svangerskapet. For de aller fleste begynner kroppen å merke den ekstra vekten som er kommet til.
Kristina Olander Eklöf
Kategori
Treningstips

Magen er større og kroppen føles uformelig. Bare det å flytte på seg kan være slitsomt og du kan være mer trøtt.

Tredje trimester kan føles tungt, bokstavelig talt, samtidig er det innspurten til fødselen. Som alltid er det alfa og omega å lytte til kroppen din og selv vurdere hva som føles bra når det gjelder trening.

Graviditetshormonet Relaksin er i full produksjon og bekkenbunnen jobber hardt for å støtte babyen i magen. Derfor må trening være så stabil som mulig og fri for alle slags hopp og støt. Turgåing kan være et godt supplement til styrketrening.

Trening er alltid en påkjenning for kroppen, og har du mye kynnere, bør treningsintensiteten senkes. Velg gjerne lavere vekt, lengre hvile og et lavere tempo. Vanligvis faller det seg naturlig å selv regulere intensiteten på treningen. Ikke føl at du må presse deg for at trening skal ha effekt, det er nok at du holder deg aktiv. Det kan også være en god idé å sove litt ekstra hvis det er mulig.

Hold fokus

I tredje trimester er trening med maskiner veldig bra. Ved å trene sittende, holder du bekkenet stabilt. Har du ryggstøtte, må du passe på at begge skulderbladene ligger mot støtten og rette ut korsryggen så mye som mulig ved å trekke navlen inn og presse korsryggen mot ryggstøtten. Foretrekker du frie vekter, kan du sitte på en benk eller på en pilatesball.

Knebøy og beinpress kan byttes til lårcurl og beinspark i maskin. Stående eller sittende leggpress er bra for å unngå kramper i leggene.

Ha ekstra fokus på ryggøvelser, både for å beholde en så god holdning som mulig, men også for å takle all løfting og bæring som skjer i løpet av den første babytiden. Stående roing i TRX, nedtrekk og rygghev er eksempler på gode øvelser.

Hvis du er for sliten til å gå på treningssenteret, anbefales yoga for gravide, som du kan trene hjemme via SATS Online Trening. Ved å holde deg aktiv gjennom hele svangerskapet gjør du det også enklere for deg selv å komme i gang med treningen igjen etter fødselen.