8 grunner til å praktisere yoga

Mens noen praktiserer yoga for å bli mer bevegelig, gjør andre det for å stresse ned, forebygge skader eller øke kroppskontrollen. Her er åtte grunner til hvorfor du bør rulle ut matten.
SATS
Kategori
Treningstips

Gjennom kroppslige og mentale øvelser er målet med yoga å skape energi, balanse, fleksibilitet, styrke og indre ro, for å oppnå god helse, både mentalt og fysisk.

Alexandra Atterbrand er utdannet yogaterapaut. Hun ble introdusert til yoga på 90-tallet, men det var først etter en tøff periode i livet noen år senere at hun bestemte seg for å satse fullt og helt på praktiseringen.

– Yoga bidrar til at jeg klarer jeg å være mer tilstede i hverdagen. Det har hjulpet meg med å fokusere på mine indre fysiske og mentale ressurser, som igjen har resultert i et mer balansert og harmonisk liv. Med yoga har jeg lært å lytte til kroppen min, sier Atterbrand, som i dag underviser i mediyoga på HiYoga i Oslo.

Yoga er for alle

Ifølge Atterbrand, har alle noe å tjene på å praktisere yoga. – Det finnes mange misoppfattelser av yoga, men det fantastiske med denne treningsformen er nettopp det at den passer for alle, uavhengig av alder, kjønn og fysiske ferdigheter. Det er en treningsform hvor hele poenget er å gjøre det som føles bra for en selv, og hvor alle øvelser kan tilpasses spesifikke behov, skader og sykdommer, forklarer Atterbrand.

Fordelene ved å praktisere yoga er utvilsomt mange, og stadig dukker det opp nye forskningsrapporter som kan bekrefte dette. Les mer om noen av fordelene en regelmessig yogapraktisering gir.

1. Du blir mer tilstede

Vi har alle lett for å bruke mye tid på å tenke på det som har skjedd eller det som kommer til å skje. Daglig utsettes vi for støy, både eksternt (livet) og internt (sinnet), som kan gjøre det vanskelig å fokusere på det som skjer akkurat her og nå. I yoga fokuseres det mye på synkronisering av pust og bevegelser. For å få dette til, og for å klare utfordrende øvelser og bevegelser, kreves det full tilstedeværelse og konsentrasjon. Med yoga trener man derfor opp evnen til å "eie øyeblikket".

2. Du får bedre fordøyelse

Vridninger og vendinger stimulerer flyten av mat gjennom kroppen. På samme måte som en stiv rygg trenger en massasje for å myknes opp, har fordøyelsessystemet behov for at tarmene blir massert for at de skal gi slipp på det de holder på. Fordøyelsen påvirkes av både hvordan du beveger deg og måten du puster på. Jo dypere du puster, desto flere avfallsstoffer skilles ut av kroppen. Avspenning er også viktig for at fordøyelsen skal gå som normalt. Når vi stresser nedprioriterer kroppen fordøyelse, fordi den tror vi er i fare.

3. Du blir sterk og smidig

Yogaens bevegelser og stillinger involverer hele kroppen. Gjennom både statiske og dynamiske øvelser opparbeider du deg en sterk kjernemuskulatur, som blant annet bidrar til god kroppsholdning, balanse og beskyttelse av ryggraden. Med yoga vil du også utvikle og forbedre bevegeligheten. Styrken og smidigheten man opparbeider seg gjennom en fast yogapraksis, gir en funksjonell og gjennomtrent kropp som er mindre utsatt for belastningsskader.

4. Yoga er bra for hjertet

I en studie fra 2014 fant forskere ut at personer som praktiserer yoga har mindre sannsynlighet for å få hjerte- og karsykdommer enn de som ikke trener i det hele tatt. Det antas at dette skyldes stressreduserende endringer i det autonome nervesystemer. Generelt viser forskning at yoga gir økt blodsirkulasjon og senker blodtrykket, som igjen reduserer risikoen blodpropp.

5. Du blir mer konsentrert

Er konsentrasjonen på topp, kan vi blant annet lære bedre, ta inn informasjon enklere og utføre oppgaver og daglige gjøremål mer effektivt. Yoga handler i stor grad om å ta kontroll over både vårt mentale og fysiske liv. Ettersom yoga er en aktivitet som uunngåelig innebærer fullt fokus, bidrar det til både å styrke og bygge konsentrasjonsevnen.

Forskning har vist at så lite som åtte uker med yogapraktisering kan gi bedre konsentrasjon og motivasjon.

6. Du blir mer tilfreds med deg selv

Gjennom yoga kan du bli bedre kjent med deg selv og bli mer bevisst på dine behov og grenser. Ved å rette fokuset innover, og ved å innse at perfeksjon ikke er målet, vil selvtilliten etter hvert begynne å vokse. En mykere, sterkere og mindre stresset kropp vil også bidra til økt selvfølelse. Forskning viser også at yoga stimulerer vagusnerven i kroppen, og en velfungerende vagusnerve kan få oss til å føle oss roligere, mer avslappet og tryggere i forhold til andre.

7. Yoga reduserer stress

Stress er noe vi alle opplever fra tid til annen, men stress over tid kan gi negativ innvirkning på både vår mentale og fysiske helse. Mye forskning har vist at yoga er en effektiv måte å håndtere stress på. Ved å oppmuntre til avslapning bidrar yoga til å senke nivåene av stresshormonene som kortisol. Når vi puster dypt og rolig ned i magen aktiviseres det parasympatiske nervesystemet, den delen av det autonome nervesystemet som står for ro, og som reduserer puls og blodtrykk.

8. Du sover bedre

Når vi er mindre stresset sover vi bedre, og når vi sover bedre er vi mindre stresset. Fysisk aktivitet og mental avslapping bidrar til å opprettholde denne syklusen. Studier har vist at yoga kan forbedre søvnkvalitet og kvantitet hos mennesker som sliter med søvnløshet. Gjennom å fordype og forlenge pusten, senker vi stresshormonnivået i blodet.