Derfor er det viktig å trene fleksibilitet

En stillesittende hverdag stiller krav til både styrke og fleksibilitet. Her får du gode tips til hvorfor og hvordan du kan trene fleksibiliteten.
Tiril Elstad
Kategori
Treningstips

Det er lett å velge 30 minutter med styrke eller jogging og føle at det er mye mer effektivt enn en yogatime. En bjørnetjeneste kalles det. Dessverre er det ofte slik at det nettopp er de som kunne hatt størst utbytte av yoga, som aldri prøver. Kanskje forskningen under kan motivere de stive til å bli med?

Mange sitter hele dagen i en kontorjobb. Jobben har førsteprioritet, og man rekker kun kondisjon og styrke på vei hjem til sofaen. Man blir sterk og utholdende, og er kanskje kandidat for Birken. Men er den fysiske helsen god? – Nei.

Mangler grunnleggende bevegelighet

Selv om ens eget treningsregime er effektivt, glemmer man "the basics". Det er overraskende hvordan tilsynelatende spreke og sterke atleter mangler grunnleggende bevegelighet (Tim Ferris). Med tiden får man kortere hamstrings, stiv nakke, musehånd og vondt i ryggen.


Økt bevegelighet kan redusere ryggplager og muskelsmerter betraktelig.


Kroppen blir vant til de samme repetitive bevegelsene og er god på disse, men skuldrene har stivnet, og man kan bare glemme å ta seg selv på tærne eller sitte behagelig på gulvet uten støtte i ryggen. Kroppen er kanskje sterk, men den er skjev, stiv, vond og meget utsatt for skader.

Kan yoga hjelpe?

Cheema et al. (2013) gjorde et forsøk på å finne ut om man kan bedre fleksibiliteten til dem som har kontorjobb. Tre ganger i uken ble det undervist Hatha yoga i lunsjpausen, og etter 10 uker hadde yogagruppen hatt en stor fremgang på bevegelighetstestene.

Kontrollgruppen som ikke gjorde yoga, på den andre siden, fikk faktisk dårligere resultater ved andre målerunde. Det at yoga øker fleksibiliteten, er støttet av flere studier (Chen 2008 og 2010; Rachiwong et al. 2015; Cowen et al. 2005).

Økt bevegelighet kan redusere ryggplager og muskelsmerter betraktelig. Videre får man bedre holdning, som har blitt sagt at kan forlenge livet ditt og øke sjansen for å lykkes i et jobbintervju (Cuddy 2012).

Dette tyder på at yoga kanskje ikke er så dumt å prioritere for dem som jobber mye. Tvert imot, det er en god investering for å øke sin produktivitet via bedret bevegelighet, mindre smerter og økt fokus.

Er yoga alltid bra?

For en person som alltid har gjort mye styrke, men lite fleksibilitet, vil mange yogaøvelser kunne skade leddene. Kneskader sees hyppig når kneskålen faller innover på grunn av manglende fleksibilitet i hoftene. Skulder- og håndleddssmerter kan bygge seg opp ved feilstillinger i yogasposisjonene.

Mange er også utsatt for å bli påført ryggskader dersom en uerfaren lærer justerer feil. Sterke atleter har nemlig ofte veldig korte hamstrings, og det gjør at ryggen får ekstra belastning i foroverbøyer.

Det er derfor viktig at man går til en erfaren og sertifisert yogalærer som kan introdusere deg for yoga på en trygg måte. Vi har alle forskjellig utgangspunkt, og man bør tilpasse praksisen sin deretter.

Ellers er det ingen begrensninger – det finnes utallige yogastiler som hjelper for ulike typer fleksibilitet. Ønsker du å finne din stil, ta en titt på denne artikkelen: Hvorfor er vi stive, og hvordan kan yoga hjelpe.

Fristet til å prøve selv? Sjekk ut SATS  timeplan her, eller les mer om HiYogas konsepter her.