Hvorfor er det bra med bevegelighetstrening?

Kan du legge hendene på gulvet med rette bein, eller sier det stopp allerede i knehøyde? All denne stillesittingen vår er dårlig nytt for bevegeligheten vår – les hvorfor du bør stretche hver dag!
Rebecca Hammel
Kategori
Treningstips

Mye sitting kan gi stramme muskler, dårlig kroppsholdningen og bli en belastning for ryggen. Å trene bevegelighet/mobilitet gir deg en kropp som tåler hverdagslige bevegelser bedre og du minsker faren for rygg-, nakke-og skulderproblemer. I tillegg vil mobilitetstrening bidra til at du oppnår bedre teknikk i styrkeøvelser, fordi du får et bedre bevegelsesutslag.

Hva er god bevegelighet?

Vi har så mange muskler som aktivt bøyer og tøyer ledd, som vi er avhengige av for i det hele tatt å kunne bevege oss. Kneleddet gjør at du kan bevege beinet, albueleddet gjør at du kan bevege armen og hofteleddet gjør at du kan bevege beinet bakover, fremover, innover og utover. Er du stiv i disse leddene fører det ikke bare til mindre bevegelighet, det fører også til at du får mindre stabilitet og balanse.

Bevegelighet handler om evnen til å bevege ett eller flere ledd. Sagt på en annen måte handler det om å kunne bevege seg uten smerter.

Begrepet bevegelighetstrening, også kalt mobilitetstrening eller stretching, omfatter normalt alle former for tøyningsøvelser, der man enten arbeider statisk eller dynamisk med muskelen, for å strekke den til det ytterste og dermed øke bevegeligheten.

I det daglige liv betyr god bevegelighet at du kan utføre hverdagslige aktiviteter uten smerter. Jo mer bevegelighet du har, dess mer smidig kan du også utføre aktiviteter.

Hvorfor blir vi stive?

Det finnes flere årsaker til at vi blir stive. Før du begynner med bevegelighetstrening, er det smart å undersøke akkurat hva som er din årsak. Alder har en innvirkning på bevegeligheten, siden vi med årene får mer bindevev rundt musklene. Men det finnes andre faktorer som ofte har betydelig større innvirkning, som inaktivitet og opplevd ustabilitet.

Å være inaktiv betyr at du ikke bruker musklene tilstrekkelig, som igjen fører til at du mister styrke og bevegelighet. Opplevd ustabilitet betyr at kroppen opplever at du er ustabil i et område, og vil beskytte dette området ved å stramme opp og kompensere med en annen muskel.

Med utgangspunkt i disse faktorene fungerer det altså ikke alltid å bare trene på bevegelighet og tro at du skal bli mer bevegelig. Du må gjøre noe med passiviteten og/eller ustabiliteten siden kroppen ellers ikke vil slippe spenningene.


Den største årsaken til dårlig mobilitet er mangelen på bevegelse. Så sånn sett kan man si at mobilitetstrening er enda viktigere for de som ikke trener.


3 enkle grep for å øke mobiliteten i hverdagen

  1. Tilbring tid i den posisjonen du vil bli mykere i. Ønsker du for eksempel å øke mobiliteten din i en knebøy burde du bruke tid på å sitte i en knebøy.

  2. Om du ønsker å forbedre mobiliteten anbefaler vi å gjøre det ofte. Du vil mest sannsynlig oppnå bedre fremgang ved å jobbe med mobiliteten 10 minutter seks dager i uken enn 60 minutter én dag i uken.

  3. Tren styrke! Mange er av den oppfatning at styrketrening gjør deg stivere. Dette er ikke nødvendigvis sant. Ved å trene øvelser med et stort bevegelsesutslag vil styrketrening kunne bidra til økt bevegelighet.