Sov bedre med yoga

Søvn er en livsviktig funksjon på lik linje med spising, drikking og pusting. Allikevel er tilstanden et av våre store medisinske mysterier.
SATS
Kategori
Treningstips

Basert på erfaring vet vi at lite eller dårlig søvn kan ha mentale og fysiske konsekvenser for helsen vår. Dette er urovekkende i en tid hvor omtrent en av tre sliter med søvnen (FHI).

Søvnproblemer

Selv om man vet lite om de fysiologiske aspektene ved søvn, tilsier erfaring at det har stor betydning for helsen vår. Blant annet er søvn en viktig forutsetning for energi i hverdagen, et solid immunforsvar, og det hjelper hjernen med å sortere inntrykk.

Mange sliter med søvnen sin. Blant plagene finner vi følgende (White Paper 2016):

  • Insomnia (manglende evne til innsovning og/eller søvn)

  • Forstyrret søvnkvalitet

  • Narkolepsi og andre lidelser

Som et av våre mest prioriterte folkehelseproblemer (FHI) er det kommet mye forskning på temaet de siste årene. Yoga er et verktøy som har blitt undersøkt gjennom kliniske studier, og resultatene er lovende.

The Science

Forskere har undersøkt effekten av yoga på søvn hos mange ulike grupper. Randomiserte kliniske studier har funnet at yoga kan redusere søvnplager blant kvinner i overgangsalderen (Newton et al. 2014), blant eldre (Chen et al. 2010), kreftpasienter (Mustian et al. 2013; Cramer et al. 2016), kvinner med osteoartritt (Taibi et al. 2011), og ellers friske voksne med søvnproblemer (Khalsa 2004).

Dette kan forhåpentlig være til inspirasjon for å prioritere yoga i 2017. Men hva er det med yoga som gjør at det gir bedre søvn? Her kommer forskningen til kort, men jeg har noen teorier.

Et yoga-medisinsk perspektiv

Pranayama (pusteøvelser): Om problemet er å få sove, kan det hjelpe å roe ned stresshormonene i kroppen, for de fører nemlig til at hjertet banker fortere, og at man blir mer våken. Pusteøvelser kan være et nyttig verktøy for dette. Rolige og jevne innpust og utpust kan i seg selv bidra til å redusere pulsfrekvensen. Man demper med andre ord det sympatiske nervesystemet og stresshormonene.

Meditasjon: Meditasjon kan styre tankene bort fra morgendagens bekymringer eller dømmende impulser. Man stilner tankenes kaos og sier velkommen til søvnen.

Avslapningsøvelser: Dette er en annen kjent teknikk i yoga som kan fremme søvn. Før man skal sove, kan man for eksempel systematisk jobbe seg igjennom ansiktsmuskulaturen – slappe av mellom øyebrynene, i tinningen, i tungen og i kjeven. Til slutt kan man la øynene falle mykt ned i hodet. Man gir seg hen til tyngdekraften og til søvnen.

Yogafilosofi: I tillegg til direkte puste-, meditasjons- og avslapningsøvelser kan man finne hjelp i en yogisk livsstil.

Asanas: De fysiske posisjonene og sekvensene i yoga kan redusere spenninger og smerter i kroppen – og dermed bidra til bedre søvn.

Hva gjør jeg nå?

Fordelen med yoga er at øvelsene er enkle å lære seg, og at de kan brukes livet ut. Etter hvert finner du frem til en eller flere typer yogatimer som fungerer godt for deg. Ta fatt i søvnen din med yoga, og få ekstra overskudd.